21 Temmuz 2014 Pazartesi

IRAK İHRACATLARI HAKKINDA

Bureau Veritas'tan alınan 18.07.2014 tarihli yazıda, Mayıs 2012 tarihinde yürürlüğe giren Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Kalite Kontrol Kurumu (KSQCA) tarafından yürütülen progamın Mayıs 2014 tarihi itibari ile yeniden uzatıldığı ifade edilmektedir.
Bahse konu yazıda, yürürlüğe girecek olan yeni uygulama ile bazı konularda değişiklikler olduğu ve KSQCA'in bazı kriterleri değiştirdiği bildirilerek ;
  1. Kabul kriterleri içerisinde bulunan fabrika test raporlarının kabul edilip buna istinaden Uygunluk Değerlendirme Belgesi "CoC" yayınlanması bazı şartlara bağlanmış durumdadır. 20 Temmuz 2014 tarihi itibari ile yeni sistem başlamış ve Test Raporu Kabul Kriterleri değişiklik göstermiştir.
  1. Fabrikaların mevcut kalite belgeleri (9001, GMP, 22000,ürün belgelendirmeleri) ve ürünlere ait olan Uygunluk Markaları (TSE, VDE, BASEC, HAR, ENAC, COFRAC vb) ve 17025 akreditasyonuna haiz / TSE laboraturlarında daha önce yapılmış olan testlere istinaden yeni uygulamada farklılıklar gösterecek ve ihracatların daha kolay yapılmasını sağlayacaktır.
  1. Daha önce ürünlere anılan gözetim firmasınca yapılmış olan sertifikalandırmalarda sağlanan kalite belgeleri / Test Raporları / Başarılı Sevkiyatlar firmaların yeni sistemde daha kolay sertifika almasını sağlayacaktır.
  1. Ürünlerin Bağımsız ve 17025 Akreditasyonuna haiz laboratuarlarda test edilmesi durumunda Türkiye'de bulunan tüm laboratuarlar ile çalışılabileceği, TSE Laboratuarlarının tamamının kabul edilebileceği bilgisini iletilmiştir. 17025 Akreditasyonu olmayan laboratuarlar ve TSE laboratuarları dışında kalan laboratuarlar için KSQCA anılan gözetim firması başvurusu ile Laboratuarların onaylanması çalışmasının devam ettiği bildirilmektedir.
  1. Ürünlerin Europen Directives (Avrupa Direktifleri) göre üretilmesi ve kalite kontrol sisteminin gerekliliklere uygun olarak sağlanmasının ihracatlarda Uygunluk Değerlendirme Belgesi "CoC" alınmasını kolaylaştıracaktır.
  1. Daha önce başarıyla yapılan 4 sevkiyata istinaden firmaların ürünlerini "Kayıt" etme şansı yakalandığı ifade edilerek, kayıt olunması durumunda ihracatlarda kontrol sıklığının 10 sevkiyatta 1'e düşeceği bildirilmektedir. Bu bağlamda, her sevkiyatta Uygunluk Değerlendirme Belgesi "CoC" alınması gerekeceği, ancak 10 sevkiyattan 1 tanesinde ilgili dokümanların talep edileceği ve/veya saha gözetimlerinin gerçekleştirilecektir.
  1. Kayıt süreçleri ile ilgili başvuru yapmak ve bilgi almak için firmaları ile irtibata geçmeleri gerektiği ifade edilmektedir.
Söz konusu süreç hakkında http://www.immib.org.tr/files/veritas.pdf web sayfasından ayrıntılı bilgi edinebileceğiniz gözetim firması personel listesine de ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder