12 Temmuz 2014 Cumartesi

Güney Kore İle Hizmet Ticareti Ve Yatırım Müzakereleri Görüşmeleri Tamamlandı

Ülkemizle Güney Kore arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında Taraflar arasındaki mal ticaretinin kademeli olarak serbestleştirilmesine ilişkin Anlaşma 1 Mayıs 2013 tarihinde yürürlüğe girmiş olup; en geç 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle Taraflar arasındaki ticarete konu eşyanın neredeyse tamamındaki gümrük vergileri kaldırılacaktır. Söz konusu STA’nın derinleştirilmesi amacıyla 2013 yılında başlatılan hizmet ticareti ve yatırım müzakereleri ise Seul’de düzenlenen görüşmeler neticesinde (4Temmuz 2014) tamamlanmıştır. Müzakereler neticesinde üzerinde uzlaşı sağlanan “Hizmet Ticareti Anlaşması” ve “Yatırım Anlaşması”nın, gerekli gözden geçirme, tercüme ve parafe işlemlerinin tamamlanmasının ardından bu yılın sonunda Sayın Bakanımız ve Koreli muhatabınca imzalanması; iç onay işlemlerinin ardından da 2015 yılı içerisinde yürürlüğe girmesi öngörülmektedir.


Her biri kendi alanında ülkemiz için birer ilk teşkil eden söz konusu Anlaşmaların yürürlüğe girişleri ile birlikte Türkiye ve Güney Kore arasındaki STA’nın kapsamı hizmet ticareti ve yatırımları da içerecek şekilde genişletilecektir.
Bu sayede, tüm dünyada en fazla doğrudan yatırım yapan ülkeler arasında 29 milyar ABD Doları ile 12. sırada yer alan; bununla birlikte son 7 yılda ülkemize sadece yaklaşık 500 milyon ABD Dolarlık doğrudan yabancı yatırımda bulunan Güney Koreli firmaların ülkemize olan ilgisinin artırılması hedeflenmektedir.

2014 yılı Temmuz ayı itibarıyla ülkemizde 248 adet Güney Kore sermayesine sahip şirket faaliyet göstermekte olup; son 7 yılda Güney Kore sermayeli şirketler için 30 adet yatırım teşvik belgesi düzenlenmiştir. Söz konusu belgelerde öngörülen toplam yatırım tutarı yaklaşık 1 milyar TL (460 bin ABD Doları) seviyesindedir.

Diğer taraftan, Türkiye-G.Kore STA’nın 2012 yılı Mart ayında müzakerelerinin tamamlanmasıyla düzenlenen teşvik belgelerinde miktar bazında önemli bir artış olmuştur. 2012 Mart ayından önceki 5 yıllık dönemde 347 milyon TL tutarındaki belge düzenlenirken, anılan tarih sonrası iki yıllık dönemde yaklaşık iki kat artışla 697 milyon TL tutarında belge düzenlenmiştir.

Bu çerçevede, Hizmet Ticareti ve Yatırım Anlaşmaları’nın yakalanan söz konusu ivmeye katkıda bulunması; ülkemizin mevcut hinterlandı ve geniş STA ağı da göz önünde bulundurulduğunda Koreli firmalar için önemli bir üretim üssü haline gelmesi beklenmektedir.
Diğer taraftan, Hizmet Ticareti Anlaşması ile ülkemiz ve Güney Kore tarafından birbirlerinin hizmet sağlayıcılarına pazara girişte önemli kolaylıklar sağlanması kayıt altına alınmıştır. Söz konusu Anlaşma ile ülkemizce hizmet sektörlerimizin gerçekleştirdiği ticarete ivme ve çeşitlilik kazandırılması, bu alanda pazara giriş imkânlarının artırılması ve hizmet sektörlerinin istihdam yaratıcı etkisinin değerlendirilmesi hedeflenmektedir.

Bu çerçevede, söz konusu Anlaşmaların da yürürlüğe girmesiyle birlikte, ülkemiz aleyhine seyreden dış ticaret açığının dengeli bir yapıya kavuşturulması; işadamları arasındaki işbirliği imkânlarının güçlendirilmesiyle ülkemizdeki Kore yatırımlarının artırılması hedeflenmektedir.
Son olarak söz konusu Anlaşmaların tamamlanması ile ilk defa derin ve kapsamlı bir STA’nın yürürlüğe girmesi sonucunda, hâlihazırda müzakere/girişim aşamasında bulunulan Kanada, Japonya, Singapur, Meksika ve ABD gibi önemli ülkelere kuvvetli bir sinyal verilmiş olup; ülkemizin dünya ticaret ve yatırım eğilimlerinin yakın bir takipçisi olduğu bir kez daha ortaya konulmuştur.
Kaynak: Ekonomi Bakanlığı, Basın Müşavirliği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder