24 Aralık 2012 Pazartesi

Orta Doğu'nun Gaz Zenginliği 30 Yıl Daha Sürecek



  • Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki ispatlanmış doğalgaz rezervlerinin 88 trilyon metreküpü bulduğu ve şu anki üretim büyüme oranları ile 30 yılın üzerinde dayanacağı tahmin edilmektedir.

    10 üye ülkeden oluşan Arap Petrol İhracatçı Ülkeler Organizasyonu'na bağlı Suudi Arabistan merkezli Arap Petrol Yatırım Şirketi tarafından yayınlanan rapora göre, bölgedeki keşfedilemeyen gaz rezervleri 26,6 trilyon metreküpü bulmaktadır.
    Bölgede ispatlanmış gaz rezervleri, tüm dünyadaki gaz servetinin yüzde 42'sini oluşturuyor ve büyük çoğunluğu Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile İran ve Cezayir'de yer alıyor.
    Raporda "geçen on yılın ortalamasına denk gelen yıllık yüzde 6.9'luk üretim büyüme oranı göz önüne alındığında bölgedeki kalan gaz rezervleri 33 yıl yetecek" deniliyor. Sektörde geleneksel olarak 30 yıllık dinamik bir ömrün kabul edildiği ve bölgedeki gaz rezervlerinin ortalama ömrünün bunu aştığı ifade edilmiştir.
    En çok potansiyelin bulunduğu ülkeler arasında ise Suudi Arabistan, Katar ve İran ile Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Cezayir yer almaktadır. Bunun yanı sıra Mısır, Umman ve Libya'nın da gaz kaynakları açısından ümit verici gözüktüğü kaydedilmektedir.
    Bölgede tahmin edilen çıkarılabilir gaz rezervleri ülke başına 2012 başı itibariyle trilyon metreküp olarak şöyle tahmin edilmekte: İran (33,1), Katar (25), Suudi Arabistan (8,2), BAE (6,1), Cezayir (4,5), Irak (3,6), Mısır (2,2), Kuveyt (1,8), Libya (1,5) ve Umman (0,9).
  • Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder