5 Nisan 2012 Perşembe

Kapsamlı Teminat sertifikası kullanımı ile her transit için teminat işlemleri hk.

T.C.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı :B.21.0.GGM.0.06.13.00-120.04.02

Konu :Kapsamlı teminat


02.03.2012 / 06066

GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE


Bilindiği üzere, Ortak Transit Yönetmeliğinin teminata ilişkin hükümleri çerçevesinde, kapsamlı teminattan yararlanmak amacıyla Bakanlığımıza başvuran firmaların söz konusu başvuruları değerlendirilmekte ve uygun bulunan firmalara Kapsamlı Teminat İzin Belgesi ile TC31 Kapsamlı Teminat Sertifikası düzenlenmekte, ayrıca kapsamlı teminat bilgileri NCTS'e tanıtılarak söz konusu teminata bir GRN numarası ve erişim kodu verilmektedir.

Bu çerçevede, TOBB UND LOJİSTİK YATIRIM A.Ş.'nin (Vergi No:8450310028) başvurusu uygun bulunmuş ve anılan firma tarafından Bakanlığımıza sunulan 20.000.000-TL tutarındaki kapsamlı teminat mektubu kabul edilerek NCTS'e tanıtılmıştır.

Ayrıca, 2012/4 sayılı Genelge'nin 4/5 inci maddesi "Kapsamlı teminatta teminat idaresi, her bir transit işlemi için düşüm yapılacak teminat tutarını izin bazında belirleyebilir." hükmünü amirdir.

NCTS'te sistem tarafından otomatik olarak teminat hesaplaması yapılmadığından, transit işleminde kapsamlı teminat türünün seçilmiş olması halinde sistem tarafından otomatik olarak düşüm yapılması sağlanıncaya kadar söz konusu kapsamlı teminatın kullanılacağı her transit işleminde teminat tutarının 25.000-TL olarak belirtilmesi ve bu tutar kadar referans tutardan düşüm yapılması uygun bulunmuştur.

Her transit işleminde teminat tutarının 25.000-TL olarak belirtileceği hususu bugünlü yazımızla asıl sorumlu olan TOBB UND LOJİSTİK YATIRIM A.Ş'ye bildirilmiş olup, kapsamlı teminat izni düzenlenen her asıl sorumlu için söz konusu tutarın farklı olması halinde ayrıca bildirilecektir.

Kapsamlı teminattan yararlanması uygun bulunan asıl sorumlulara Ortak Transit Yönetmeliğinin 23 nolu Ekinde yer alan Kapsamlı Teminat Kullanma İzni ve 28 nolu Ekinde yer alan TC31 Kapsamlı Teminat Sertifikası düzenlenmektedir.

NCTS'in çalışmadığı ve anılan Yönetmeliğin 40 nolu ekinde yer alan kağıt usulün kullanıldığı durumlarda TC31 Kapsamlı Teminat Sertifikasının aslının her transit işleminde hareket idaresine sunulması gerekmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Remzi AKÇIN

Genel Müdür


DAĞITIM.

Tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder