25 Nisan 2012 Çarşamba

Gümrük Yönetmeliğinde yapılan değişikliklere ilişkin bilgi notu

T.C.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Gümrükler Genel Müdürlüğü


Sayı : B.21.GGM.0.06.01.00-10.03

Konu : Gümrük Yönetmeliği Değişikliği





02/04/2012 / 8318

GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE



Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 31/3/2012 tarihli ve 28250 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

Söz konusu Yönetmelik ile ilgili Not Bilgi ilişikte gönderilmiştir.

Bilgilerini rica ederim.



Özlem SOYSANLI

Daire Başkanı






EKLER:

1- Not Bilgi (3 sayfa)




DAĞITIM:

Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine




NOT BİLGİ


Yayımlanan Mevzuat: Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarih ve Sayısı: 31/3/2012 – 28250
Kapsamı: 31 madde



31 Mart 2012 tarihli Resmi Gazete’de, Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlanmıştır.


Söz konusu Yönetmelik ile Gümrük Yönetmeliğinin 53, 63, 67, 74, 77, 78, 84, 88, 95, 171, 172, 380, 386, 512, 513, 514, 516, 517, 518, 519, 520, 524, 534, 535, 541, 557 nci maddeleri ile 10, 14 ve 82 no.lu eklerinde değişiklik yapılmıştır.


Yapılan söz konusu Yönetmelik değişikliğinin içeriği ana başlıklar itibariyle aşağıda yer almaktadır.

İSTİSNAİ KIYMETLE BEYAN UYGULAMASI; Beyan sahibinin talebi üzerine belirli eşya kıymetinin gümrük idaresince basitleştirilmiş usullere göre belirlenmesi mümkün bulunmaktadır. Böyle durumlarda, eksik kıymet unsurunun mahiyet ve tutar itibariyle tahakkuk ettiği ayı takip eden ayın yirmi altıncı günü akşamına kadar tamamlayıcı beyan verilmesi ve vergileri de aynı süre içinde ödenmesi gerekmektedir. Tamamlayıcı beyanın süresi içinde verilmemesi durumunda faiz ve usulsüzlük cezası tatbiki hususları açıklığa kavuşturulmaktadır.


ÖZET BEYAN UYGULAMASI; Türkiye Gümrük Bölgesine giriş yapan araç içerisinde özet beyan verilmeksizin eşya getirildiğinin, eşyayı Türkiye Gümrük Bölgesine getiren ya da taşıma sorumluluğunu üstlenen kişi tarafından özet beyan verme sürelerinden sonra, eşyanın boşaltılmasına izin verilmesinden önce bildirilmesi durumunda, bu kişilerce bu kapsamdaki eşya için özet beyan verileceği düzenlenmektedir.

Topluluk mevzuatında ülkemiz limanları “uzak liman” olarak değil, “yakın liman” olarak değerlendirilmektedir. Mütekabiliyet çerçevesinde, Topluluk Gümrük Yönetmeliğindekine paralel bir düzenleme yapılmakta ve Fransa’nın denizaşırı illeri, Azorlar, Madeira ve Kanarya Adaları hariç olmak üzere Avrupa Topluluğu gümrük bölgesinde yer alan limanlar ile Türkiye Gümrük Bölgesindeki limanlar arasında taşınan eşya için ilk varış limanına gelmeden en az iki saat önce özet beyan verileceği hüküm altına alınmaktadır.


“Özet Beyan Formu Kutularına İlişkin Açıklama Notları” nda Özet Beyanın 27 no.lu kutusuyla ilgili olarak mevcut metinde ödeme şekline ilişkin kod girileceği belirtilmekle birlikte girilecek kodlara ve açıklamalara yer verilmemiş olduğundan yapılan değişiklikle nakliye ücretinin ödeme şekli kodlarına ve bunlara ilişkin açıklamalara yer verilmekte; ayrıca, söz konusu kodların, Topluluk Gümrük Yönetmeliğindeki düzenlemeye benzer şekilde, bilinmesi durumunda girileceği hususu düzenlenmektedir.


DÂHİLDE İŞLEME REJİMİ İÇİN YARDIMCI MADDELERİN SÖZLÜ BEYAN EDİLEBİLMESİ; Elyaf, iplik, ham ve mamul mensucat (astar dâhil) gibi temel tekstil hammaddeleri ile tekstil ve deri kimyasal maddeleri dışında kalan yardımcı maddelerin (tela, etiket, düğme, fermuar, çıtçıt, rivet, askı, kuşgözü, şerit, kordela, lastik vb.) sözlü beyan yoluyla beyan edilebilmesi mümkün hale gelecektir.


Dâhilde işleme rejimi kapsamında yapılan ithalat ve ihracat işlemleri toplam dış ticaret hacmimiz içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Bu çerçevede, işlemlerin kolaylaştırılması ve daha hızlı gerçekleştirilmesi uluslararası rekabette oldukça büyük önem taşımaktadır. Söz konusu düzenleme, dâhilde işleme izni kapsamında sözlü beyana konu olan eşyanın gümrük idaresinde sözlü beyan formu yoluyla beyan edilebilmesine ve işlemlerin daha hızlı gerçekleştirilmesine imkân sağlayacaktır.


GEÇİCİ İTHALAT REJİMİNDE SÜRENİN DURMASI VE KIYMET TESPİTİ; Finansal kiralama sözleşmesine istinaden, geçici ithal edilen uçakların iade edilmesi için uçak bakımında süreler; geçici ithal edilen eşyanın kesin ithali için mevzuat gereği gerekli belgelerin temini için geçen sürelerde geçici ithal süresi durmakta ve uçakların bakımın tamamlanmasından itibaren veya ilgili belgelerin temininden itibaren kalan süre, firmaya verilmektedir.


Tam muafiyet suretiyle geçici ithalat izni verilen ticari kullanıma mahsus taşıtların serbest dolaşıma giriş rejimine tabi tutulması durumunda eşyanın gümrük kıymetinin ne şekilde tespit edileceği hususuna açıklık getirilmesi ve uygulamada yaşanan sorunların çözülmesi amaçlanmıştır.

GEÇİCİ DEPOLAMA YERLERİ VE GÜMRÜK ANTREPOLARI; Geçici depolama yeri ve antrepo açıp işletme talebinde bulunan gerçek kişiler ile tüzel kişilerin yönetim kurulu üyeleri ile sermayesinin %10undan fazlasına sahip olan kişilerin yönetmelikte belirtilen suçlardan mahkûm olmamış olmaları aranmakta olup söz konusu suçlar 5237 sayılı Ceza Kanununa paralel olacak şekilde düzenlenmiştir. Diğer yandan sahtecilik suçu kamu güvenine karşı işlenen suçlar olarak değiştirilmiştir. Kamu güvenine karşı suçlar parada sahtecilik, kıymetli damgada sahtecilik, ara ve kıymetli damgaları yapmaya yarayan araçlar, mühürde sahtecilik, mühür bozma, resmî belgede sahtecilik, resmî belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek gibi suçlardan oluşmaktadır. TCK da zimmet suçu tek suç olarak tanımlanması nedeniyle basit ve nitelikli zimmet ayrımı kaldırılmıştır. Ayrıca zimmet veya irtikâp suçunun işlenmesine kasten göz yumma sucu da sayılan suçlara eklenmiştir.

Geçici depolama yeri ihtiyacı olması halinde izin verilmesi gerekmektedir. İdarelerin personel sıkıntısına yol açması, denetim ve işleyişini güçleştirmesi ile dağınıklığa yol açmaması için geçici depolama yeri sayısının ihtiyaçtan fazla arttırılmaması gerekmektedir. Eşyanın muhafazası ve denetimini sağlayabilmek için geçici depolama yerlerinin, ihtiyaç olmadığı sürece açılmaması gerekmektedir. Bu nedenlerle, gümrük antreposu açma izni verilmesinde gümrük denetimi ve kontrolünün sağlanabilmesi için metrekare sınırı ve gümrüğe uzaklık şartına yönelik hüküm getirilmiştir.


5/10/2009 tarihinden itibaren eşyanın geçici depolama statüsünde antrepoya konulması uygulamasına son verilmiş olması nedeniyle geçici depolama açma yeri talepleri artmıştır. Antrepoların geçici depolamaya çevrilmesi yönünde talepler de artmaktadır. Özel sektörün geçici depolama yerlerine artan ilgisi karşısında gümrük antrepoları ile geçici depolama yerleri arasında iznin geri alınmasına ilişkin hükümlerde paralellik sağlanması gerekmiştir.


Aynı tesis içinde hem transit akaryakıt eşyası depolanması hem de serbest dolaşıma giriş rejimine tabi eşya depolanması gümrük gözetimi ve denetimini olumsuz etkileyecek bir durumdur. Diğer yandan depolama lisansı aranan akaryakıt ile depolanma lisansı aranmayan akaryakıtın aynı tesis içerisinde depolanması eşyanın takibini güçleştirmektedir. Bu nedenle bu iki farklı eşyanın aynı antrepoda depolanmasına yönelik olan antrepo açma izin taleplerinin işleme konulmaması amaçlanmıştır.


Gümrük antrepo yatırım izni başvurusunda Ticaret Sicil Gazetesi aslı veya örneği, ibrazı zorunlu belge haline getirilmiştir.


A tipi genel antrepolarda kurulu bulunan kamera sistemi kayıtlarının 3 yıl süre ile depolanmasının, uygulanabilir ve amacına uygun olmadığı, önemli bir ekonomik külfet oluşturduğu göz önünde bulundurularak sure 1 yıla indirilmiş ve aynı borudaki iki numune alma musluğu arasında "takriben yüz metre mesafe" bulunması şartı fiili imkânsızlık nedeniyle aynı borunun uzunluğunun yüz metreden kısa olması halinde borunun başlangıcı ile tanka bağlantı yeri arasında makul ve maksimum mesafenin alınması amaçlanmıştır.


Akaryakıt antrepolarının tanımı Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğine göre yeniden yapılmıştır. Böylece petrol ve akaryakıt olarak tanımlanan eşyanın konulduğu yerler akaryakıt antrepoları olarak addedilmiştir. Her türlü petrol türevleri akaryakıt antrepoları tanımından çıkarılmıştır.


Diğer taraftan; 3/6/2011 tarihli ve 640 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yeniden teşkilatlanan Bakanlığımız birimlerinin görevlerinde ve 8/8/2011 tarihli ve 649 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile de unvanlarda değişiklik olduğundan Gümrük Yönetmeliğinde buna ilişkin düzeltmeler yapılmıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder