6 Nisan 2012 Cuma

Bitkisel gıda ve yem ürünlerin ithalat kontrolleri hk

T.C

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü



Sayı: B.12.0.GKG.0.06.01-622.03-1158 30480

Konu:Dilekçe


29.03. 2012/11142


GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ DERNEKLERİ

Anıt Cad. No:8/7 Tandoğan/ANKARA


İlgi: 02.03.2012 tarihli dilekçeniz.


Bilindiği üzere Bakanlığımız denetimine tabi bitkisel gıda ve yem ürünlerin ithalat kontrolleri 17.02.2011 tarih ve 28145 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Bitkisel Gıda ve Yem İthalatının Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik” ve bu Yönetmeliğe dayanılarak hazırlanan “Bitkisel Gıda ve Yem ile Gıda İle Temas Eden Madde ve Malzemelerin İthalat Kontrollerine Dair Uygulama Talimatı” hükümlerine göre yürütülmektedir.


Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin 6 ıncı fıkrasında “ Gıda ile temas eden madde ve malzemelerde sertifika getirilememesi durumunda menşe ülkeden ürünün gıda ile temasa uygun üretildiğini gösteren firma beyanı sertifika yerine kabul edilir. Firma beyanında ürünün parti numarası ve miktarı belirtilmek zorundadır.” Hükmü yer almaktadır. Bu kapsamda Genel Müdürlüğümüz internet sitesinde yayımlanan gıda ile temas eden madde ve malzemeler için sertifika düzenleyen ülkeler listesinde yer almayan ülkelerden yapılacak ithalatlarda sertifika yerine üretici tarafından düzenlenmiş olan firma beyanı sertifika yerine kabul edilmesi yönünde İl Müdürlüklerimiz talimatlandırılmıştır.


İthalat talimatının 26 ıncı maddesi gereği bileşen listesi ihracatçı veya üretici tarafından düzenlenmelidir.


Yine talimatın 51 inci maddesine göre sertifikalarda menşe ülke bilgisi bulunmadığı durumda üretici firma adresi menşe bilgisi olarak kabul edilir. Sertifikada ya da üretici beyanında menşei bilgisi ya da üretici firma adresi bulunmaması halinde ise ek bir belge ile ürün menşei belgelendirilir. Ek belge, sertifika düzenlemeye yetkili makam tarafından onaylanmalıdır.


Ayrıca “Bitkisel Gıda ve Yem İthalatının Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik” 01.01.2012 tarihinde yürürlüğe girmiş olup; “Gıda Maddeleri ve Gıda İle Temasta Bulunan Madde ve Malzemelerin İthalatında Kontrol Belgesi Onaylanması ve İthalat Aşamasındaki Kontrol İşlemleri Hakkında Tebliğ” bitkisel yem ve gıda maddelerinin ithalat kontrollerinde uygulamada değildir.


Bilgilerinizi rica ederim.


Ahmet KAVAK

Bakan a.

Genel Müdür V.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder