30 Ocak 2013 Çarşamba

*İTO Gümrük Müşavirleri Meslek Komitesi Açıklaması*


MESLEKTAŞLARIMIZIN DİKKATLERİNE
2013 yılı Şubat ayında başlayıp, Mart ayında tamamlanması gereken ODA VE BORSALARIN ORGANLARININ SEÇİMLERİ,29.ocak 2013 tarihli 28543 sayılı resmi gazete'de yayınlanan 2013/4244 sayılı b.k.k. ile mayıs ayında yapılmak üzere ertelenmiştir.
Bu nedenle, son günlerde yazılı ve görsel basında yer alan ve seçimlerin ertelenmesine neden olan NACE REV.2-KODLARInın ve ODALAR MESLEK GRUPLARInın tespitlerine yapılan itirazların mesleğimiz ile ilgili bölümü hakkında, aşağıdaki bilgilerin sizlerle paylaşılmasında yarar görülmüştür.
Komitemizin, Aralık 2011, Mart 2012, Ekim 2012 ve Kasım 2012 tarihlerinde yaptığı aylık komite toplantılarında, aldığı kararlar çerçevesinde;
52.29.04 alt sınıfında GÜMRÜK KOMİSYONCULARININ FAALİYETLERİşeklinde tanımlanan mesleğin, 2000 yılından itibaren ortadan kalkması sebebiyle, KODUN İPTALİNİN GEREKTİĞİ,
52.29.09 alt sınıfında GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİşeklinde tanımlanan faaliyetin ise, KISIM (H) (ulaştırma ve depolama)'da değil, KISIM (M) (mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler) başlığı altında,
69.10 hukuk faaliyetleri,
69.20 muhasebe, defter tutma ve denetim faaliyetleri, vergi danışmanlığı, sınıflarında olduğu gibi,
69.30 Gümrük Müşavirliği faaliyetleri
şeklinde, sınıf açılarak ve alt sınıflarının da;
69.30.01 Gümrük Müşavirliği faaliyetleri,
69.30.02 Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği faaliyetleri
69.30.03 Gümrük Ve Dış Ticaret Danışmanlığı faaliyetleri
şeklinde,

Yeniden sınıflandırılması hususu, gerekçelerimizle birlikte T.O.B.B. nezdinde girişimde bulunulması için İ.T.O. Yönetim Kuruluna sunulmuştur.
Ayrıca, konu hassasiyeti nedeni ile; 12.Ocak.2013 Cumartesi günü İTO Yönetim Kurulu başkan vekilimiz Sayın Dursun TOPÇU, Esen YAĞCI ve Bülent ONARAN’ın teşkil ettiği İTO heyetinin, Başbakanlık Dolmabahçe çalışma ofisinde, Gümrük Ve Ticaret Bakanı Sayın HAYATİ YAZICI ile yaptığı toplantı da, sayın bakanımıza arz edilmiştir.
T.O.B.B.'nin web sitesinde yapılan açıklamada da görüleceği üzere, NACE kodlarına yapılan itirazların sağlıklı değerlendirilebilmesi için bu ertelemenin TOBB tarafından talep edildiğini ve ertelemenin gerçekleştiğini de dikkatlerinize sunarız.

Dolayısıyla, bu süreçte gelişmeler komitemizce, bugüne kadar olduğu gibi yakından takip edilerek, sizlere, bilgi arz etmeye devam edeceğimizi saygılarımızla duyururuz.
İTO GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ MESLEK KOMİTESİ
ESEN YAĞCI,
BÜLENT ONARAN,
CÜNEYT SOLAK,
SERDAR AKAR,
BURHAN KANDUR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder