20 Ocak 2013 Pazar

Hindistan Ham Yenilebilir Yağlara %2,5 İthalat Vergisi Getirdi

Hindistan Hükümeti ülkenin tarım sektörünü korumak amacıyla, ham yenilebilir yağlara %2,5 ithalat vergisi getirdi, ancak perakende fiyatlarda bir tırmanış yaşanabileceği endişesiyle rafine yenilebilir yağların ithalat vergileri değiştirilmedi. Değişiklik öncesinde ham yenilebilir yağların gümrük vergisi %0, rafine yağların vergisi ise %7,5 idi.
Hindistan yenilebilir yağ ihtiyacının yaklaşık yarısını ithalat yoluyla karşılamaktadır. 2011-2012 yağ sezonunda (Kasım-Ekim aylarını kapsar) bitkisel yağ ithalatı (hem yenilebilir hem de diğer bitkisel yağlar) tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmış ve 10,19 milyon ton olmuştur. Cari yağ sezonunun ilk iki ayında (Kasım-Aralık 2012) ithalat %5 artmıştır.
Tarım Bakanlığı, başta Andra Pradesh Eyaletindekiler olmak üzere palmiye yetiştiricilerini korumak için ham yenilebilir yağların gümrük vergilerinin arttırılmasını teklif etmiştir. Bakanlık ham yenilebilir yağların ithalat vergisinin %7,5, rafine yağların vergisinin %15 olmasını talep etmiştir. Ancak Maliye Bakanlığı’nın böyle yüksek bir artışın enflasyonu yükselteceğini belirtmesiyle gümrük vergisi oranları daha düşük tutulmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder