23 Ocak 2013 Çarşamba

Dünya Çelik Endüstrisinde Kapasite Fazlalığı



Ernst & Young analistlerine göre, global seviyedeki kapasite fazlalığı 2013 yılında da dünya çelik endüstrisinin önündeki en büyük problemlerden birisi olmaya devam edecek. Analistlere göre, üretim fazlalığı endüstri üzerinde baskı oluşturmaya devam edecek, bu durum çelik üreticilerini maliyet azaltma programlarına ve sermaye yönetiminde stratejik incelemeye yöneltecek ve global piyasa yapısının yeniden şekillenmesine neden olacak.

 Kapasite fazlalığının giderilmesi yönündeki gayretlere rağmen, kapasite kullanım oranlarında elde edilen artışların gözardı edilebilecek kadar küçük olduğunu, Çin Hükümeti'nin de, bir plân kapsamında, eski ve küçük çelik tesislerini kapatmayı hedeflediğini belirten analistlerin, "Çin'de yaklaşık 2000 çelik üreticisi firma bulunuyor. Bu tesisler son derece küçük ve çevre açısından verimli değil. Hükümet endüstriyi 12 büyük çelik üreticisi üzerinde birleştirmek istiyor.

Çelik tüketiminin gerileme eğiliminde olduğu tek bölge olan Avrupa'da, kapasite fazlalığının etkileri daha net gözleniyor. Ancak politik müdahale endişesi, bölgede kapasite fazlalığı sorununun çözümünü geciktirebilir" dedikleri kaydediliyor. Çelik üreticilerinin bir kısmının, dalgalı hammadde piyasalarından daha az etkilenmek amacıyla, dikey entegrasyona ağırlık verdiklerini, önümüzdeki dönemde, çelik üreticilerinin dikey entegrasyonun değerini daha iyi ölçmeleri, üretim tesislerini tüketicilere daha yakın noktalara taşımaları ve uzun vadeli satış kontratları yapmaları gerektiğini belirten analistlerin, 2014-2015 yıllarına kadar, çelik sektöründeki kârlılığın eski seviyelerine dönmeyeceğini, bu durumun da, çelik sektöründe maliyetlerin azaltılmasına yönelik arayışların devam edeceğini ortaya koyduğunu söyledikleri ifade ediliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder