7 Ocak 2013 Pazartesi

Beyaz Rusya Yabancı Uyruklu Kişilerin Alışverişlerinde KDV İadesi Uygulamasına Geçti




  • Beyaz Rusya 2013 yılından itibaren Tax Free sistemine geçti. Yabancı uyrukluların alışverişlerinde “KDV iadesi” anlamına gelen söz konusu uygulama Beyaz Rusya Cumhuriyeti Vergi Kanununda yapılan 431-3 sayılı, 26 Ekim 2012 tarihli değişiklikle düzenlenmiştir. Söz konusu Kanun, 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.
    Ülke, Rusya-Kazakistan-Beyaz Rusya Gümrük Birliği içerisinde yabancı uyruklu kişilere KDV iadesi uygulaması başlatan ilk ülke olmuştur.
    Uygulamaya göre bir mağazadan bir günde asgari olarak KDV dahil 800.000 Beyaz Rusya Rublesi (yaklaşık 75 Avro) tutarında alışveriş yapan yabancı uyruklu kişiler sistemden yararlanabilmektedir. Söz konusu alışverişin sisteme dahil olan mağazalardan yapılması gerekmektedir.
    Tax Free sistemi, % 0 KDV uygulaması bulunan ürünler ile gıda ürünleri gibi düşük KDV’ye tabi ürünler için uygulanmamaktadır.
    KDV iadesi şu şekilde olacaktır: Yabancı uyruklu kişi faturasını ülkeden çıkışı sırasında sınırdaki yetkililere ibraz ettikten sonra sınırda banka şubesi olması halinde alacağı nakit olarak tahsil edecektir. Sınırda bir banka şubesi olmaması halinde para banka transferi ile iade edilecektir.
  • Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder