18 Ekim 2012 Perşembe

İpek Yolu Ülkeleri Arasındaki Ticaretin Kolaylaştırılması ve Geliştirilmesinde Gümrük İdarelerinin Rolü Konulu V. Uluslararası Forum 29-30 Kasım 2012 Tarihlerinde İstanbul'da Düzenlenecektir.



25 ülke, 13 uluslararası örgüt ve çok sayıda meslek kuruluşu ile ilgili kamu kurumlarının davet edildiği 5. Forum Toplantısının açılışı Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati YAZICI’nın iştirakleriyle 29 Kasım 2012 tarihinde İstanbul Marriot Renaissance Polat Oteli’nde gerçekleşecektir.

2008 yılında başlatılan “İpek Yolu Ülkeleri Arasındaki Ticaretin Kolaylaştırılması ve Geliştirilmesinde Gümrük İdarelerinin Rolü Konulu Forum”, sırasıyla, 2009’da Bakü’de, 2010’da Tahran’da ve 2011’de Batum’da düzenlenmiş, bölgenin en kapsamlı ticaret ve sınır geçişi konulu kolaylaştırma hareketi haline gelmiştir. Bugün geleneksel hale gelen etkinlik “İpek Yolu Forumu” adıyla anılmaya başlanmıştır.

2011 Batum Forumu’ndan sonra yine ülkemizin öncülüğünde hızlandırılan çalışmalarla, Projeye gönüllü olan ülkeler, gümrük geçiş noktalarını esas alan pilot çalışmada bir araya gelmiştir.

Bu çerçevede, Türkiye-Azerbaycan ve Gürcistan gümrük idaresi temsilcilerinden oluşan bir Çalışma Grubu oluşturulmuştur.

Çalışma Grubunca 8-13 Temmuz 2012 ve 10-13 Eylül 2012 tarihlerinde,

• Sarp - Sarpi (Türkiye - Gürcistan)• Kızıl Köprü - Sınık Körpü (Gürcistan - Azerbaycan)• Baku / Bara Limanı (Azerbaycan)•Poti Limanı (Gürcistan)•Trabzon Limanı (Türkiye)

gümrük sahalarına inceleme ziyaretleri gerçekleştirilmiş ve ortak projeye dönük önerileri de içeren sonuçlar rapora bağlanmıştır.

Proje, ileri aşamalarda Çin’e kadar uzanan güzergahlar üzerinde devam edecektir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder