8 Ekim 2012 Pazartesi

Gümrük Yönetmeliğinin 301. maddesi hakkında






T.C.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Gümrükler Genel Müdürlüğü

 

Sayı    : B.21.0.GGM.0.13.01.00-120.01.02 S 01-01

Konu   : Gümrük Yönetmeliğinin 301. maddesi hakkında

                           

 

 

03.10.2012 / 20417

GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE

 

 

Bölge Müdürlüklerinden Bakanlığımıza intikal eden muhtelif tarih ve sayılı yazılardan Gümrük Yönetmeliği'nin 301 inci maddesinin uygulanması ile ilgili tereddütler yaşandığı anlaşılmış ve konu ile ilgili olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile yazışmalar yapılmıştır.

Bilindiği üzere, 815 sayılı Türkiye Sahillerinde Nakliyatı Bahriye (Kabotaj) ve Limanlarla Karasuları Dahilinde İcrayı Sanat ve Ticaret Hakkında Kanunun 1 inci maddesi; “Türkiye sahillerinin bir noktasından diğerine emtia ve yolcu alıp nakletmek ve sahillerde limanlar dahilinde veya beyninde cer ve kılavuzluk ve her hangi mahiyette olursa olsun bilcümle liman hidematını ifa etmek yalnız Türkiye sancağını hamil sefain ve merakibe munhasırdır.” hükmünü amir olup; buna göre, kabotaj hattı adı verilen karasularımız dahilindeki limanlar arasında ticari anlamda yük ve yolcu naklini yabancı bayraklı gemiler yapamamaktadır.

Ancak, Gümrük Yönetmeliği'nin 301'inci maddesini birinci fıkrasında ise, "Bir Türk limanından başka bir Türk limanına transit olunacak eşyayı, yalnız Türk bandıralı gemiler nakledebilir. Ancak, Türkiye Gümrük Bölgesi dışından bir Türk limanına getirilen ve özet beyanında varış yeri başka bir Türk limanı gösterilmiş bulunan eşyanın, diğer yabancı gemilerle bu limana transitine izin verilebilir. Varış yeri Türkiye Gümrük Bölgesi dışı olan ihraç eşyasının da yabancı bayraklı bir gemi tarafından bulunduğu limandan Türkiye Gümrük Bölgesi dışına çıkarılacağı Türk limanına transitine izin verilebilir." hükmüne yer verilmiştir.

Söz konusu mevzuat hükümleri çerçevesinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile yapılan yazışmalar neticesinde; Gümrük Yönetmeliğinin millileşmemiş ithal yükler ile ihracatı tamamlanmış yüklerin limanlarımız arasında yabancı bayraklı gemilerle taşınabilmesine imkan sağlayan 301 inci maddesinin limanlarımızın daha verimli kullanılabilmesi ve karayolu taşımacılığının denizyoluna kaydırılmasını teminen getirilmiş istisnai bir hüküm olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Bu itibarla, yukarıda açıklanan mevzuat hükümleri de dikkate alındığında, Gümrük Yönetmeliğinin 301 inci maddesindeki seferin devamı sayılan haller olan istisnai taşımalarda Gümrük Yönetmeliğinin 301 maddesi hükmünün uygulanması gerekmekte olup, bu haller dışında iki Türk limanı arasında yabancı bayraklı gemilerle yük ve yolcu taşınmasına hukuken imkan bulunmamaktadır.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

 

Remzi AKÇİN

Genel Müdür

 

 

DAĞITIM:

Batı Akdeniz, Orta Akdeniz, Doğu Akdeniz, Doğu Karadeniz, Orta Karadeniz,

Doğu Marmara, İstanbul, Batı Marmara, Uludağ ve Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder