1 Ekim 2012 Pazartesi

Akaryakit haricinde kalan petrol urunlerinin ithalinde uygunluk yazisi duzenlenmesine iliskin usul ve esaslar (Tebliğ Taslağı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumudan;
Akaryakit haricinde kalan petrol urunlerinin ithalinde uygunluk yazisi duzenlenmesine iliskin usul ve esaslar (Tebliğ Taslağı)

 
AKARYAKIT HARİCİNDE KALAN PETROL ÜRÜNLERİNİN İTHALİNDE UYGUNLUK YAZISI DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ TASLAĞI
 
Amaç ve Kapsam
MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı ve kapsamı, akaryakıt haricinde kalan petrol ürünlerinin ithalinde uygunluk yazısı düzenlenmesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.
Hukuki Dayanak
MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 9 uncu maddesinin dördüncü fıkrasına ve Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 44 üncü maddesinin birinci fıkrasına istinaden hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3 – (1) Bu Tebliğde geçen;
a) Kurum: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunu,
b) Kurul: Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunu,
c) Başkan: Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanını,
ç) Akaryakıt haricinde kalan petrol ürünü: Bu Tebliğin Ek-1’i kapsamında yer alan maddeleri,
ifade eder.
Akaryakıt haricinde kalan petrol ürünü ithali
MADDE 4 – (1) Birim ambalaj ağırlığı/hacmi azami net 250 kilogramlık veya 250 litrelik konteyner, fıçı, teneke, varil, şişe ve benzeri ambalajlarda getirilenler hariç olmak üzere, akaryakıt haricinde kalan petrol ürünleri Kurumdan uygunluk yazısı alınmak suretiyle ithal edilir.
(2) Akaryakıt haricinde kalan petrol ürünleri sadece sanayiciler tarafından ithal edilebilir.
(3) Rafinerici lisansı ile işleme lisansı (petrokimya) sahibi kişiler tarafından yapılan akaryakıt haricinde kalan petrol ürünü ithalinde uygunluk yazısı aranmaz. Bu kişiler, tesislerinin faaliyete geçtiğini gösteren lisansı veya lisansın noter tasdikli bir örneğini ilgili gümrük idaresine ibraz eder.
(4) Ek-2’de gümrük tarife istatistik pozisyonları ile tanımları belirtilen ürünlere ilişkin Kurumdan madeni yağ lisansı almış veya lisansına madeni yağ faaliyeti ile iştigal edebileceği hususu işlenmiş lisans sahibi kişiler ile ihrakiye teslim lisansı almış veya lisansına ihrakiye teslim faaliyeti ile iştigal edebileceği hususu işlenmiş lisans sahibi kişiler, geçerli lisansını veya bu lisansın noter tasdikli bir örneğini ilgili gümrük idarelerine ibraz etmeleri halinde uygunluk yazısı aranmaz.
Başvuru
MADDE 5 – (1) Akaryakıt haricinde kalan petrol ürünü ithal etmek isteyen kişiler, Ek-3’teki başvuru formu ve gerekli belgelerle birlikte Kuruma müracaat ederler.
(2) Bu Tebliğde aksi belirtilmedikçe, gerekli belgelerin aslının veya son altı ay içerisinde noter tarafından tasdikli suretinin başvuru dilekçesi ekinde sunulması gerekir.
(3) Daha önce uygunluk yazısı başvurusu kapsamında alınarak Kurum kayıtlarına aktarılan, değişmediği ve halen geçerli olduğu başvuru sahibi tarafından yazılı olarak beyan edilen belgeler uygunluk yazısı başvurusu için yeniden istenmez.
(4) Uygunluk yazısı başvurusunun ilgili mevzuata uygun olarak yapılmadığının tespiti halinde söz konusu eksikliklerin on iş günü içerisinde giderilmesi, aksi takdirde başvuru kapsamında sunulan belgelerin iade edileceği başvuru sahibine yazılı olarak bildirilir. Belirtilen süre içerisinde eksiklikler giderilmediği takdirde başvuru yapılmamış sayılır ve başvuru evrakı iade edilir.
Gerekli Belgeler
MADDE 5 – (1) Uygunluk yazısı başvurusu kapsamında aşağıdaki belgeler Kuruma ibraz edilir:
a)      Sanayiciye ait sanayi sicil belgesi
b)      Kapasite raporunun aslı veya ticaret ve/veya sanayi odası tarafından onaylı sureti   
c)      Tüzel kişilerde temsil ve ilzama yetkili kılınanların adı, soyadı ve unvanının, tatbik imzasının, yetkinin sınırlarının yer aldığı imza sirküleri ve gerçek kişilerde, kişinin adı ve soyadının, kimlik bilgilerinin, ikametgâh adresinin, tatbik imzasının yer aldığı imza beyannamesi
ç)   Teyit yazısı (Ek-4)
d)     10/8/2005 tarihli ve 25902 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe göre durumuna uygun olarak alınan ruhsat,
e)      İthal edilecek ürüne ait son 2 yıllık fiili tüketim miktarını gösteren, ticaret ve/veya sanayi odasından alınmış fiili tüketim belgesinin aslı ya da ticaret ve/veya sanayi odası tarafından onaylı sureti(Ek-5).
 
İnceleme ve Değerlendirme
MADDE 6 – (1) Eksiksiz olarak yapıldığı tespit edilen uygunluk yazısı başvuruları inceleme ve değerlendirmeye alınır.
(2) Uygunluk yazısı taleplerinin değerlendirmesinde, kapasite raporunda yer alan maddeler dikkate alınır.
(3) Uygunluk yazısı verilecek miktar, anılan madde için kapasite raporunda yer alan miktarı aşamaz. Miktar, vardiya sayısının artışının belgelenmesi veya kapasite raporunun revizyonu halinde artırılır.
(4) Uygunluk yazısı verilecek miktar, talebi aşmamak kaydıyla, son iki yıla ait fiili tüketim belgesinde yer alan gerçekleşmelerden yüksek olanından mevcut stokların düşülmesi suretiyle belirlenir.
(5) Fiili tüketim belgesinde son iki yıla ilişkin hiç kullanım olmaması halinde, uygunluk yazısı verilecek miktar;
a) Kapasitenin 1000 tona kadar olması halinde, kapasitenin %15’i,
b) Kapasitenin 2000 tona kadar olması halinde, 1000 tonun %15’i ve aşan kısmın %10’u,
c) Kapasitenin 5000 tona kadar olması halinde, 2000 tonun %12,5’u ve aşan kısmın %5’i,
ç) Kapasitenin 10000 tona kadar olması halinde, 5000 tonun %8’i ve aşan kısmın %3’ü,
d) Kapasitenin 10000 tonun üzerinde olması halinde, 10000 tonun %5,5’u ve aşan kısmın %1’i,
olarak belirlenir.
(6) Talep miktarının aynen karşılanmaması halinde, uygunluk yazısı verilecek miktar 15 ton ve katlarına iblağ edilir; iblağ işleminde 15’in katlarını aşan kısım 5 ton ve altında ise miktar alt kata, diğer durumlarda ise üst kata iblağ edilir.
(7) İnceleme ve değerlendirmenin sonuçlandırılabilmesi için gerek görülmesi halinde her türlü bilgi ve belge kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili kişilerden istenebilir.
(8) Uygunluk yazısı başvuruları başvuru tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Kurul kararıyla sonuçlandırılır.
(9) Başvurunun kabulü halinde başvuru sahibi adına uygunluk yazısı düzenlenir. Başvurunun reddi durumunda karar başvuru sahibine bildirilir.
Uygunluk Yazısında Asgari Olarak Yer Alacak Hususlar
MADDE 7 – (1) Uygunluk yazılarında asgari olarak;
a) İthalatı yapacak kişinin unvanı, vergi numarası, adresi,
b) Ürünün adı, gümrük tarife istatistik pozisyonu, miktarı,
c) İthalatın yapılacağı gümrüğün adı,
ç) Uygunluk yazısının geçerlilik süresi,
yer alır.
Kapatma İşlemleri
MADDE 8 – (1) Aynı ürün için yapılacak müteakip başvuruların sonuçlandırılabilmesi için, söz konusu ürüne ilişkin alınmış uygunluk yazısının kapatılması gerekir.
 (2) Aynı ürün için aynı yıl içerisinde yapılacak müteakip başvurularda mevcut uygunluk yazısının, yeminli mali müşavir ile ithalat yapacak kişi arasında imzalanan denetim ve tasdik sözleşmesinin ve yeminli mali müşavirin faaliyet belgesinin asılları ile Ek-6 ve Ek-6/A’da yer alan tablolar kapatma işlemi için Kuruma ibraz edilir.
Süre ve İade
MADDE 9 – (1) Kurumca verilen uygunluk yazısının geçerlilik süresi 31 Aralık mesai bitimine kadardır. Bu sürenin bitiminden itibaren otuz gün içinde o yıl için verilen uygunluk yazılarının asılları Kuruma iade edilir.
Tadil
MADDE 10 – (1) Uygunluk yazısının kayıtlı bir bilginin değişmesi halinde, bu durumun gerçekleşmesinden itibaren en geç on iş günü içerisinde, uygunluk yazısı sahibi değişikliğe ilişkin bilgi ve belgelerle birlikte Kuruma başvuruda bulunarak uygunluk yazısının tadilini talep etmek zorundadır.
(2) Uygunluk yazısında yer alan hususlardaki değişiklik talepleri, gösterilen gerekçelerin uygun görülmesi ile istenen bilgi ve belgelerin Kuruma ibraz edilmesi halinde Kurul kararıyla sonuçlandırılır.
İptal
MADDE 11 – (1) Uygunluk yazıları;
a) Uygunluk yazısı sahibinin iflası, tüzel kişiliğinin sona ermesi, ölümü veya talebi halinde,
b) Uygunluk yazısı başvurusu kapsamında aranan bir belgenin geçerliliğini sonradan yitirdiğinin anlaşılması üzerine
Kurul kararıyla iptal edilir.
Yürürlük
MADDE 12 – (1) Bu Tebliğin;
a)      4 üncü maddesi …/…/… tarihinde,
b)      Diğer hükümleri yayımı tarihinde,
 yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 13 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Başkan yürütür. 
 
 

Saygılarımla,Best Regards

Cem Sinan GÜZEL
Gümrük Müşaviri
Customs Consultant/Broker
T.C. Gümrük Logosu (İstek)







 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder