11 Şubat 2013 Pazartesi

Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi /Bölgesel Kümülasyon


T.C

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü

 

Sayı : 16934678-722.04.S1-1085

Konu : Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi /Bölgesel Kümülasyon

 

 

07.02.2013 / 1067

DAĞITIM

 

 

İLGİ: 30.4.2012 tarihli ve 4128 sayılı yazımız.

 

İlgide kayıtlı yazımızla, 30.12.2001 tarihli ve 24626 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, 22.12.2001 tarihli ve 2001/3485 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki “Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) Kapsamında Tercihli Rejimden Yararlanacak Eşyanın Menşeinin Tespitine İlişkin Karar"ın 14 üncü maddesinde sayılan Bölgesel Grup Sekretaryalarınca, ülkemizin GTS kapsamındaki bölgesel kümülasyon çerçevesinde tanıdığı tercihli düzenlemelerden faydalanabilmek için gerekli bildirimin yapılması şartının henüz sağlanmadığı belirtilerek, faydalanan ülkeler tarafından ikili kümülasyon kapsamında düzenlenmiş olması gerekmekle birlikte, 4 nolu kutusunda bölgesel kümülasyon kaydı (örneğin "ASEAN CUMULATION" ifadesi) içeren Form A Belgelerinin kabul edilmemesi gerektiği bildirilmiştir.

İlgide kayıtlı yazımızda belirtilen hususlara ilave olarak, Vietnam gibi ülkemizin GTS rejiminden faydalanan ülkelerce ikili kümülasyon kapsamında düzenlenmiş olması gereken, ancak üzerinde "ASEAN / ANDEAN / SAARC CUMULATION" gibi bir bölgesel kümülasyona atıf yapılan Form A Belgelerinde;

- ayrıca "... value of all non-Vietnamese orginating materials used does not exceed ... (örneğin 40) % of the ex-work price of the product" şeklinde, Vietnam menşeli olmayan girdilerin kıymetinin ilgili kuralda belirtilen yüzde oranını aşmadığını özellikle vurgulayan ilave bir ibareye yer verilmiş olması ve

- ithalata konu eşya ve eşlik eden Form A Belgesiyle ilgili başkaca bir şüphe bulunmaması

halinde reddedilmemesi ve sonradan kontrol sürecine tabi tutulması amacıyla Genel Müdürlüğümüze iletilmesi şeklinde işlem tesis edilmesi uygun bulunmaktadır.

Bilgileri ve gereğini rica ederim.

Hasan KÖSEOĞLU

Genel Müdür

 

 

DAĞITIM:

Tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine





T.C.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü

 

Sayı       :B.21.0.ABD.0.01.02.00-180.99.GNL.16/4926-2939/              

Konu     :Form A - Asya Kümülasyonu

 

30.04.2012 / 04128

GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE

 

Türkiye Cumhuriyeti’ne Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Kapsamında yapılacak ticarette tercihli rejimden faydalanacak eşyanın menşeinin tespitine dair usul ve esaslar, 30.12.2001 tarih 24626 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 22.12.2001 tarih 2001/3485 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki “Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Kapsamında Tercihli Rejimden Yararlanacak Eşyanın Menşeinin Tespitine İlişkin Karar” ile  düzenlenmiştir.

Bu karar kapsamında Genelleştirilmiş Tercihler Sisteminden Faydalanacak Ülkeler menşeli ürünler ile Türkiye Cumhuriyeti menşeli ürünlerin ikili kümülasyon kapsamında ticareti anılan Kararın 4 üncü maddesinde hüküm altına alınmıştır.

Ayrıca, anılan Kararın 14 üncü maddesinde belirtilen 3 ayrı Bölgesel Gruba dahil ülkeler arasında yer alan ülke menşeli eşyaların bölgesel kümülasyon kapsamında tercihli ticarete konu olacağı, kararın 13 üncü maddesinde hüküm altına alınmış ve müteakip maddelerinde bu kümülasyonun nasıl işleyeceği belirlenmiştir.

Bu kapsamda;

Anılan Kararın 14 üncü maddesinde;

a)Grup 1: Brunei, Daruselam, Kamboçya, Endonezya, Laos, Malezya, Filipinler,Singapur, Tayland, Vietnam

b)Grup     2:Bolivya, Kolombiya, Kosta Rica, Ekvator, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nikaragua, Panama, peru, Venezuela

c)Grup      3:Bangladeş, Bhutan, Hindistan, Maldivler, Nepal, Pakistan, Sri Lanka

olmak üzere 3 ayrı Bölgesel Grup sayılmaktadır.

17 nci maddesinde ise Gruplara ilişkin Sekretaryalar aşağıdaki şekilde sayılmaktadır;

a)Grup1: Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Genel Sekreterliği

b)Grup2: Andean Topluluğu – Orta Amerika Ortak Pazarı ve Panama Menşe Daimi              Ortak Komitesi

c)Grup3: Bölgesel İşbirliği için Güney Asya Birliği (SAARC) Sekreteryası.

Kararın 17 nci maddesinde Bakanlığımızın her bir bölgesel grup için söz konusu maddenin 1 inci fıkrasında belirlenen koşulların sağlandığını duyuracağı belirtilmiştir. Diğer bir ifadeyle, 13 ve 16 ncı maddelerde belirtilen çok taraflı bölgesel kümülasyon hükümlerinin uygulanmasına ilişkin bildirimlerin Bakanlığımız tarafından yapılacağı hüküm altına alınmıştır.

Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi kapsamında, ülkemiz tarafından tek taraflı olarak tanınan tercihli ticaret için yukarıda belirtilen bölgelerde yer alan ülkelerin kendi bölgesel grupları kapsamında kümülasyon uygulamalarına dair herhangi bir şekilde uygulama başlatıldığı Bakanlığımıza henüz bildirilmemiştir. Anılan Karar kapsamında 4 ncü maddede belirtilen ikili olarak uygulanan kümülasyon için uygulamada herhangi bir bildirim olmaksızın kararın yayımı ile uygulamaya girmesine karşılık, bölgesel kümülasyonun uygulanmasının başlatılmasına ilişkin bugüne kadar herhangi bir bildirim yapılmadığından söz konusu kümülasyon ülkemiz tarafından hayata geçirilmemiştir.

Ancak, zaman zaman Gümrük İdarelerimize bölgesel kümülasyon kapsamında ilgili bölge ülkeleri tarafından düzenlenen Form A belgelerinin ibraz edilerek tercihli rejimden yararlanma için talepte bulunulduğu gözlemlenmektedir. Uygulama henüz başlamamakla beraber düzenlenen Form A belgesinin 4 nolu kutusuna örneğin “Asean Cumulation” ibaresinin ve 12 nolu kutusuna ise “Produced in Indonesia” yazıldığı, ancak menşe ülke olarak Vietnam'ın gösterildiği görülmektedir. Bu uygulama ancak, bölgesel kümülasyonun ülkemiz tarafından başlatıldığının duyurulmasının ardından mümkün olup, bu aşamada bu tür belgelerin kabulü mümkün bulunmamaktadır.

Bu nedenle, söz konusu hükümler yerine getirilmediği sürece, söz konusu bölge ülkelerinin sadece ikili kümülasyon kapsamında Form A menşe belgesi düzenlemesi mümkün olmakta ve bölgesel kümülasyon kapsamında düzenlendiği Form A belgelerinin kabul edilmemesi gerekmektedir. Konu ile ilgili olarak, tüm bağlantı Gümrük Müdürlüklerinizin talimatlandırılması hususunda bilgilerini ve gereğini rica ederim.

 

 

Hasan KÖSEOĞLU

Bakan a.

Genel Müdür

 

 

DAĞITIM:

Tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder