2 Eylül 2013 Pazartesi

OECD'nin iki yıldızı Türkiye ve Kanada

DEİK Türk-Kanada İş Konseyi Toplantısı'nda Kanada ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin artırılması hedeflenirken, Konsey Başkanı Yılmaz Ergüden, 'OECD ülkeleri içinde bankaları batmayan iki ülke Kanada ve Türkiye. Bu kamu sektörünün ve bankacılık düzenlemelerinin ne kadar ciddiye alındığının göstergesi' dedi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Kanada İş Konseyi Başkanı Yılmaz Argüden, 2008 krizinden bu yana, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkeleri içerisinde bankaları batmayan iki ülkenin Kanada ve Türkiye olduğunu belirterek, 'Bu bir yerde kamu sektörünün ve bankacılık düzenlemelerinin ne kadar ciddiye alındığının da güzel bir göstergesi' dedi.
ABD İLE SERBEST TİCARET OLMALI
Argüden, Türkiye ve Kanada'nın birbirlerinin 1930'lardaki ihracatçısı konumunda bulunduğunu ve ticarette ilerleme fırsatının daha fazla olduğunu söyledi. Argüden, ticaret hacmindeki zayıflığın en önemli nedenlerinden birinin mesafe olduğunu aktararak, 'En önemli konu mesafe, taşımayı daha pahalı hale getiriyor. Bu bir tanesi ama aynı zamanda bakış açısındaki mesafenin de bir farklılık olduğu kanısındayım. Kanada, yanıbaşında ABD gibi ciddi bir pazar olduğu için, özellikle ihracatta odağını tamamen ABD'ye çevirmiş bir ülke. İthalatının yüzde 85'inden fazlasını ABD'den yapıyor, tamamen oraya entegre olmuş bir yapısı var' ifadelerini kullandı.
ÇEVRE ÜLKELERDE İŞBİRLİĞİ
Argüden, 'Türkiye dünyanın 17. büyük ekonomisi ama Kanada'yla 2 milyar dolarlık bir ticaret hacmimiz var' diye konuştu. Argüden, Kanada ve Türkiye'nin benzer birçok yönü olduğunu belirterek, 'Kanada ve Türkiye arasında başka işbirliği potansiyeli olan konularda sadece Türkiye açısından değil, Türkiye'yi bölgesel açıdan da düşünmek lazım. Çünkü altyapı projelerinde Kanada'nın finansman potansiyeli çok yüksek. Teknolojik açıdan da gelişmiş bir yapıları var. Bunu hem Türkiye'de hem de çevre ülkelerdeki altyapı projelerine Türk şirketleriyle birlikte taşıma imkanları daha yaygın olabilir' dedi.
İş hacmi artacak
Türk göçmenlerin Kanada'da birçok alanda çalıştığını dile getiren Yılmaz Argüden, 'Önümüzdeki dönemde iş hacmimizi artıracaktır diye umuyoruz. Türk-Kanada ilişkilerinin önümüzdeki dönemde daha da gelişeceğine inanıyorum' dedi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Kanada'ya, geçen yıl 829 milyon 474 bin dolar ihracat yapıldı. Bu rakamla Kanada, Türkiye'nin ihracat yaptığı 248 ülke sıralamasında 42. sırada yer aldı.
Madencilik yükselen yıldız
Argüden, Türkiye'nin madencilik alanında son dönemlerin yükselen yıldızlarından biri olduğuna işaret ederek, 'Kanadalılar Türkiye'de birçok alanda yatırım yapıyorlar ama özellikle madencilik konusundaki deneyimleri üst düzeyde. Oradaki bilgi birikimini daha etkili bir şekilde değerlendirmek, madencilik konusundaki çalışmaların daha verimli gerçekleştirilmesine fayda sağlayacaktır' dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder