24 Eylül 2013 Salı

AB, Singapur ile Serbest Ticaret Anlaşmasının Detaylarını Tamamladı

Avrupa Birliği ve Singapur, serbest ticaret anlaşmasına (STA) ilişkin detayları tamamladı. AB, anlaşmanın diğer Güney Doğu Asya ekonomileriyle yapılacak anlaşmalara öncü olmasını hedefliyor. AB, Singapur ile varılan anlaşmanın 10 ülkenin yer aldığı Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'ndeki (ASEAN) diğer ülkelerle de serbest ticaret anlaşmalarının kapısını açacağını umuyor. Görüşmelerde AB tarafının başmüzakereciliğini yapan Rupert Schlegelmilch, 'Uzun vadede ASEAN'daki 600 milyon tüketicinin tamamıyla, ASEAN'daki tüm ülkeler ve ötesiyle anlaşmaya varmak istiyoruz. Bu, ilk mihenk taşıdır' dedi.

Anlaşmanın, Singapur, 28 AB ülkesinin tamamı ve Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor ve 2014 sonu ya da 2015 başında yürürlüğe girmesi öngörülüyor. Singapur'un nüfusu yalnızca 5 milyon olmasına karşın AB ile ASEAN arasındaki ticaretin üçte birini, yatırımların ise yüzde 60'ını oluşturuyor. Singapur'da 9 binin üzerinde Avrupalı şirket bulunuyor. İki taraf arasındaki mal ticareti 2012'de 52 milyar Avroyu geçerken 2011 yılında iki taraf arasındaki hizmet alışverişi 28 milyar Avro olarak gerçekleşmişti. Taraflar arasındaki ticaret hacmi ise, 190 milyar Avroyu buluyor. Singapur'un dünyadaki en büyük petrol rafine merkezlerinden biri olması sebebiyle anlaşmayla Singapur'dan AB'ye petrol ürünleri ihracatının artması bekleniyor.

Öte yandan, Avrupalı banka ve sigorta şirketlerinin de bundan sonra Singapur'da daha kolay faaliyet göstermesi öngörülüyor. Schlegelmilch, 'Banka ve sigorta şirketlerimizin yapabileceklerini serbestleştirmek konusunda son derece kararlı çalıştık ve bu anlamda oldukça da başarılı olduk' dedi. Anlaşma çerçevesinde kamu alımlarının açılması, motorlu araçlar, elektronik ve yeşil teknolojilere dair standartlar üzerinde de uzlaşmaya varıldı. AB'nin Singapur'dan gelen tüm ürünlere uyguladığı vergiler önümüzdeki beş yıl içinde neredeyse tamamen ortadan kalkacak. AB ve ASEAN 2007 yılında serbest ticaret müzakerelerine başlamış, ancak iki yıl sonra bu süreci iptal etmiş ve tek tek üye ülkelerle müzakere yoluna gitmişti. Avrupa Komisyonu, Malezya, Vietnam ve Tayland ile de STA müzakereleri yürütüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder