14 Kasım 2012 Çarşamba

ABD savunma stratejisini kontrgerilla savaşına kaydırıyor


 
 
 
Frost & Sullivan'a göre 2011'in Bütçe Denetimi Yasası, ABD Savunma Bakanlığı'nı 10 yıl boyunca yaklaşık 1 trilyon dolarlık kesinti yapmaya ve yeni silah sistemleri için harcamaları azaltmaya zorlayacak gibi görünüyor.
 
2010 yılında Türkiye'de faaliyetlerine başlayan araştırma ve danışmanlık kuruluşlarından Frost & Sullivan, Türkiye'de hazırladığı başta enerji, otomotiv, savunma ve sağlık olmak üzere çeşitli sektörlerde uzun vadeli pazar öngörülerini de kapsayan raporlarıyla uluslararası şirketlerin ve yatırım fonlarının Türkiye'deki faaliyetlerine yardımcı olmanın yanı sıra farklı sektörlerde birçok Türk firmasına özel araştırma ve danışmanlık hizmetleri vererek iç ve dış pazarlarda büyümelerine yardımcı olmayı sürdürüyor. Bu kapsamda Frost & Sullivan, Türkiye savunma sanayini de yakından ilgilendiren ABD savunma stratejisinde yaşanan yeni gelişmeleri mercek altına alıyor.
Frost & Sullivan'ın "ABD Savunma Bakanlığı Kara Savaş Aracı Pazarı Analizi” başlıklı araştırması, kara savaş araçları pazarının 2011 yılında 3.67 milyar doların üzerinde gelir elde ettiğini belirliyor ve 2017 yılına gelindiğinde gelirlerin 3.19 milyar dolara kadar düşeceği tahmin ediliyor. Bununla birlikte, toplam portföy içinde ordu 2.18 milyar dolara denk gelirken, ABD Savunma Bakanlığı kara savaş araçları için 2.61 milyar dolarlık bir bütçe ayırıyor.
Yeni savaş stratejisi kontrgerilla
Savunma Bilim Komitesi Çalışma Kolu'ndan savunma istihbaratı hakkında olan Şubat 2011 raporu, Amerika Birleşik Devletleri'ne kontrgerilla sorunları yaşatabilecek 24 ülke tespit etmiş ve böylece geleneksel savaşın yerini düzensiz savaşa bıraktığını ortaya çıkarmış bulunuyor. Kontrgerilla operasyonları çoğunlukla uzun, aralıksız kara harekatlarını içeriyor, ancak Irak, Afganistan, Libya ve Yemen gibi ülkelerde yaşananlar kara savaş araçlarına olan ihtiyacı devam ettiriyor.
Frost & Sullivan Üst Düzey Endüstri Analisti Michael Blades'e göre denetim altındaki bütçe kesintileri, kara birlikleri sayısının azaltılması ve askeri stratejinin Asya Pasifik'e doğru kaydırılması silahlı kuvvetleri kesinti yapmaları, azaltmaları, sürdürmeleri ve yükseltmeleri gereken program türleri konusunda güç kararlar almaya zorlayacak. Bu nedenle Blades, müsadere olacaksa tüm kara savaş araçları modernleştirme programlarının büyük ihtimalle sonlandırılacağını ileri sürüyor.
Frost & Sullivan'ın araştırmasına göre dengeli bir gücü devam ettirebilmek için hizmetlerin tam kapsamlı operasyonlar için ağla birbirine bağlı araçlara ihtiyacı bulunuyor. Geleceğin savaş araçları, askerlere arazi dışında manevra yapabilme opsiyonu ve varolan yollarda el yapımı bombalara karşı daha iyi koruma, kentsel alanlarda daha iyi hareketlilik ve hareket halindeyken gelişmiş iletişim ve ağ kapasiteleri sağlaması gerekiyor.
Bu bağlamda Blades, yeni jenerasyon platformların büyük ihtimalle mevcut ticari veya hükümete ait raflardan kaldırılmış araçlara dayandırılacağını, sıfırdan araç yapmaktansa güncellemelerin tercih edileceğinin altını çiziyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder