14 Mart 2013 Perşembe

Yurtdışından Yolcu Beraberinde Getirilen Telefonların Kaydına İlişkin Basın Açıklaması


T.C. BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURUMU

Basın ile ilişkiler Müdürlüğü

 

 Konu: Yurtdışından Yolcu Beraberinde Getirilen Telefonların Kaydına İlişkin Basın Açıklaması

                                                                                                                                   

14/03/2013 BASIN AÇIKLAMASI

 

Yurtdışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonları ve sim kart takılarak kullanılan elektronik kimlik bilgisine sahip diğer cihazların kullanılabilmesi için kayıt işlemi yaptırılması gerekmektedir. Söz konusu cihazların IMEI kayıt işlemleri, e-devlet kapısı (www.turkiye.gov.tr) üzerinden ve mobil işletmecilerin abone kayıt merkezleri tarafından gerçekleştirilmektedir.

 

Sim kart takılarak kullanılan cihazlarının mobil sistemde kullanabilmesine imkân veren kayıt işlemi için yurda giriş tarihinden itibaren bir ay içerisinde pasaportun aslı ile birlikte mobil işletmecilerin abone kayıt merkezlerine başvurulması gerekmektedir. 15 Haziran 2012 tarihinden sonra yapılan kayıt işlemlerinde ayrıca vergi daireleri veya bankalara (http://www.mcks.gov.tr/tr/KonuDetay.php?BKey=40) 115.00TL harç ödenmesi ve harcın ödendiğine ilişkin makbuzun aslının abone kayıt merkezine teslim edilmesi gerekmektedir. (Diplomatik pasaporta sahip yabancı kişiler hariç).

 

Kurumumuza gelen ihbar ve şikâyetlerden, cep telefonları ve elektronik kimlik bilgisine sahip diğer cihazların kayıt işlemlerinde usule aykırı işlemlerle vatandaşlarımızın mağdur edildiği anlaşılmaktadır.

 

Ülkemize kaçak yollardan getirilen cihazların belirli bir ücret karşılığında yasal olmayan yöntemlerle geçici olarak kayıt altına aldırıldığı Kurumumuz tarafından tespit edilmektedir. Bu gibi durumlarda kayıt işlemine esas evrakların Kurumumuzda kontrol edilmesinden sonra uygunsuz yapılan kayıt işlemlerine ait cihazlar tekrar siyah listeye alınmakta ve kullanıma kapatılmaktadır. Uygunsuz kayıt işlemini yapan abone kayıt merkezleri Cumhuriyet savcılıklarına bildirilmektedir.

 

Vatandaşlarımızın bu tür suistimallerle karşı karşıya kalmamaları ve mağdur olmamaları için;

1-Yurtdışından başkaları tarafından yolcu beraberinde getirilen kayıt işlemleri gerçekleştirilmemiş cihazları ya da tanımadıkları kişiler adına kayıt yapılmış cihazları satın almamaları,

2- Başkalarının resmi belgelerini kullanarak kayıt işlemi yaptırmamaları,

3- Kendileri tarafından getirilen cihazların kayıt işlemlerini e-devlet üzerinden ya da abone oldukları GSM işletmecisine bağlı abone kayıt merkezleri vasıtasıyla yapmaları,

4- Kayıt işleminin tamamlanıp tamamlanmadığını www.mcks.gov.tr adresinden cihazın IMEI numarasının sorgulanması suretiyle kontrol etmeleri, büyük önem taşımaktadır.

 

Diğer taraftan, cep telefonu ve benzeri cihazların kayıt işlemleri ile kaybolma ve çalınma durumları hakkında 0 312 232 23 23 ve 444 9 777 numaralı çağrı merkezimiz aracılığıyla bilgi alma ve açma-kapama işlemlerini yaptırma imkânı bulunmaktadır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder