3 Mart 2013 Pazar

Anti-damping/Kanada



Bilindiği üzere, Kanada tarafından Türkiye, G. Kore ve Güney Afrika Cumhuriyeti menşeli "bazı demir-çelik boru/profil" ithalatına karşı 23 Aralık 2003 tarihinde uygulamaya konulan anti-damping önlemi 2008 yılında ilk Nihai Gözden geçirme soruşturması sonrasında ilgili ülke ihracatçılarına en son haliyle halen uygulanmaktadır.
Öte yandan, konuyla ilgili olarak, Ottava Ticaret Müşavirliğinin yazısına atfen Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda; Kanada Uluslararası Ticaret Mahkemesi (CITT) tarafından Özel İthalat Tedbirleri Kanunu çerçevesinde, nihai gözden geçirme incelemesi başlatılmadığı takdirde yürürlükte bulunan ilgili anti-damping uygulamalarının başlatıldığı tarihten itibaren beşinci yılın sonunda yürürlükten kaldırılacağına dikkat çekilerek, bu kapsamda 22 Aralık 2008 tarihli kararları ile devam eden mezkur anti-damping uygulamasının sona erdirilmesi sürecine ilişkin ilgili taraflara "yürürlükten kaldırma ilanı" (notice of expiry) yapıldığı vurgulanmaktadır. Ayrıca, bahse konu duyurunun, 2 Mart 2013 tarihli Kanada Resmi Gazetesinde yayımlanacağı belirtilmektedir.
Söz konusu yazıda devamla, CITT tarafından gerçekleştirilecek mevcut uygulamanın devam edip etmeyeceğine dair nihai gözden geçirme sürecinin yazılı olarak yürütüleceği, bu bağlamda ilgili taraflardan sürece dâhil olmak isteyenlerin (lehte veya aleyhte) 7 Mart 2013 tarihine kadar CITT'ye "taraf olma bildirimi" (notice of participation) yapmaları gerektiği, bunu yapan tarafların ise 12 Mart 2013 tarihine kadar "yürürlükten kaldırma soruşturması" açılmasına dair görüşlerini (lehte veya aleyhte) yazılı olarak sunmalarının beklendiği ifade edilmektedir.
Taraflardan görüşleri alacak olan CITT, 10 Nisan 2013 tarihinde soruşturma açıp açmama konusundaki nihai kararını açıklayacak olup, soruşturma açılmaması yönünde karar verilmesi halinde ise önlem Aralık 2013 içinde yürürlükten kaldırılacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder