4 Mart 2013 Pazartesi

'AB-ABD Serbest Ticaret Anlaşması’nda Uyum Sorunları Öne Çıkabilir'

 
 
Amerika ve Avrupa Birliği’nin serbest ticaret anlaşması imzalamak üzere Haziran ayında görüşmelere başlaması bekleniyor. Uzmanlar bu tür bir anlaşmanın her iki tarafa da büyük yarar getireceği görüşünde. Ancak serbest ticaret anlaşması imzalamak çok da kolay bir süreç olmayacak gibi görünüyor.
Başkan Barack Obama, serbest ticaret anlaşması konusunu Birliğin Durumu konuşmasında dile getirdi: “Atlantik’in iki yakasını kapsayacak serbest ve adil ticaret, milyonlarca Amerikalı için iş olanağı demektir.”
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da öneriye yeşil ışık yaktı ve serbest ticaret anlaşmasının Avrupa ekonomisine yarar sağlayacağını söyledi: “Bu anlaşma yürürlüğe girerse Avrupa ekonomisine %0,5’lik bir yarar sağlayacak. Bu da her yıl milyarlarca Euro’luk ek kazanç ve onbinlerce yeni iş anlamına gelir.”
Kısaca her iki taraf da kazançlı çıkabilir.
Uluslararası Ticaret Sendikaları Konfederasyonu’ndan sendikacı Sharon Burrow, sadece ekonomik çıkar güden anlaşmanın her iki taraftaki çalışan kesimi olumsuz etkileyeceğini savunuyor: “Eğer ortak çıkarlar gözetilirse, örneğin, çalışanların hakları iki tarafta da korunursa, serbest ticaretten herkes kazançlı çıkar.”
Ticaret ve yatırımlardaki engellerin kaldırılmasıyla, sendikal hakların zayıflaması ve üretimin ucuz işgücü alanlarına kaymasından korkuluyor.
Ancak CATO Enstitüsü’nden Daniel Ikenson, bu konunun Amerika için sorun olmadığı görüşünde: “Avrupa’daki çalışma koşulları Amerika’dan çok daha iyi. Dolayısıyla Amerika’daki sendikalar bu anlaşmaya destek verecektir.”
Ikenson, sorunların en çok teknik alanlarda ve müktesebat uyumunda ortaya çıkacağını düşünüyor. “Amerika’da üretilen bir ürün, mesela çamaşır makinesi için 90 santim kablo yeterli ama, Avrupa’da bunun standardı 1 metre.”
Amerika ile AB arasındaki gümrük tarifeleri zaten düşük, ancak sübvansiyonlar sorun olabilir, özellikle de tarım ve havacılık sektörlerinde.
Taraflar farklılıkları giderse de, sendikacı Sharan Burrow “zayıf bir ekonomide ticaret herşeyi çözmez,” diyor ve ekliyor “Çalışanların haklarını düzeltmediğimiz sürece küresel ekonomik zorlukları gideremeyiz. Ancak, çalışanların maaşları yükselirse, talep de artar.”
Amerika ile AB arasındaki ticaret tüm dünya ticaretinin yarısını oluşturuyor. Bazı uzmanlar, iki taraf arasındaki serbest ticaretin Çin’in artan gücünü dengeleyeceği görüşünde.
Voa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder