19 Nisan 2013 Cuma

Türkiye-Güney Kore Serbest Ticaret Anlaşması (STA)


Türkiye-Güney Kore Serbest Ticaret Anlaşması (STA)


Ülkemizle Güney Kore arasında yürütülen STA müzakereleri sonucunda 1 Ağustos 2012 tarihinde imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti ve Kore Cumhuriyeti Arasında Serbest Ticaret Alanı Tesis Eden Çerçeve Anlaşma” (Çerçeve Anlaşma) ile “Türkiye Cumhuriyeti ve Kore Cumhuriyeti Arasında Mal Ticareti Anlaşması” (Mal Ticareti Anlaşması)’nın iç onay işlemleri Taraflarca tamamlanmış olup; Anlaşmalar 1 Mayıs 2013 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Kore ile aramızda yapılan STA anlaşmasından her zamankinden farklı olarak; EUR1 uygulaması yerine, Menşe Beyanı yeterli olacaktır. Fatura, teslimat notu veya herhangi bir ticari belge üzerinde, ihracatçı tarafından, Anlaşmanın III no'lu ekindeki açıklamanın bulunması menşei ispatı için yeterli olacaktır.

"Mal Ticareti Anlaşması" ile tüm sanayi ürünlerinde azami yedi yılın sonunda gümrük vergilerinin karşılıklı olarak sıfırlanmasını öngörmektedir. Ayrıca, Anlaşma ile Taraflar karşılıklı olarak hassasiyet arz edenler hariç olmak üzere tarım ürünlerinde azami on yılın sonunda gümrük vergilerini sıfırlamayı taahhüt etmektedirler.

Gümrük vergilerinin azaltılması veya kaldırılması Serbest Ticaret Anlaşmasının Ek:2 sinde gösterilmiştir. Anlaşmanın eki Tabloda "İndirime Tabi Ürünler", "Temel Gümrük Vergisi Oranı", "Aşamalandırma Kategorisi" ve "Not" lar yer almaktadır. Temel Gümrük Vergisi Oranı şuan yürürlükte olan güncel gümrük vergisi oranlarını göstermektedir. Gümrük Vergileri "Aşamalandırma Kategorisinde" belirtilen süre boyunca kademeli olarak indirilecek ve kaldırılacaktır. Aşalandırma süreleri ve notlara ilişkin açıklamalar Anlaşma eki Ek:2 de yer almaktadır.

Örnek:

Anlaşmanın eki Tabloda LCD Ekranlar aşağıdaki şekilde yer almaktadır.

TGTC 2010
Tanım
Temel Gümrük Vergisi Oranı
Aşamalandırma Kategorisi
Not
8528599000
Ekranlar
14
7

8528599000 tarifesi için güncel Gümrük Vergisi %14 dir. Aşalandırma kategorisi "7" olarak belirtilmiştir. Bu durumda Anlaşmanın 01.05.2013 tarihinde yürürlüğe girdiğini düşünürsek, Gümrük Vergileri her yıl eşit olmak üzere kaldırılacak ve 7 yıl sonunda sıfırlanacak.

GTİP
Tanım
Vergi Oranı
Yürürlük Tarihi 2013
01.01.2014
01.01.2015
01.01.2016
01.01.2017
01.01.2018
01.01.2019
01.01.2020
8528599000
Ekranlar
%14
%12.25
%10.5
%8.75
%7
%5.25
%3.5
%1.75
-

EK 2

GÜMRÜK VERGİLERİNİN İNDİRİLMESİ VEYA KALDIRILMASI


1. İşbu Ek'e dâhil edilen Tarafların Cetveli'nde aksi belirtilmediği sürece, Madde 2.4.1 uyarınca her bir Tarafın gümrük vergilerinin indirilmesi veya kaldırılmasında aşağıdaki kategoriler uygulanacaktır:

(a) Taraflardan birinin Cetvel'inde "0" aşamalandırma kategorisinde yer verilen kalemlerdeki menşeli eşya üzerindeki gümrük vergileri tamamen sıfırlanacak ve söz konusu eşya işbu Anlaşma'nın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren her türlü gümrük vergisinden muaf olacaktır;

(b) Taraflardan birinin Cetvel'inde "3" aşamalandırma kategorisinde yer verilen kalemlerdeki menşeli eşya üzerindeki gümrük vergileri işbu Anlaşma'nın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren her yıl için eşit olmak üzere dört aşamada kaldırılacak ve söz konusu eşya dördüncü yılın 1 Ocak gününden itibaren geçerli olacak şekilde her türlü gümrük vergisinden muaf olacaktır;

(c) Taraflardan birinin Cetvel'inde "5" aşamalandırma kategorisinde yer verilen kalemlerdeki menşeli eşya üzerindeki gümrük vergileri işbu Anlaşma'nın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren her yıl için eşit olmak üzere altı aşamada kaldırılacak ve söz konusu eşya altıncı yılın 1 Ocak gününden itibaren geçerli olacak şekilde her türlü gümrük vergisinden muaf olacaktır;

(d) Taraflardan birinin Cetvel'inde "7" aşamalandırma kategorisinde yer verilen kalemlerdeki menşeli eşya üzerindeki gümrük vergileri işbu Anlaşma'nın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren her yıl için eşit olmak üzere sekiz aşamada kaldırılacak ve söz konusu eşya sekizinci yılın 1 Ocak gününden itibaren geçerli olacak şekilde her türlü gümrük vergisinden muaf olacaktır;

(e) Taraflardan birinin Cetvel'inde "7 A" aşamalandırma kategorisinde yer verilen kalemlerdeki menşeli eşya için tercihli gümrük vergileri aşağıdaki tablo uyarınca uygulanacaktır:

Yıl/
Kategori
Bir
İki
Üç
Dört
Beş
Altı
Yedi
Sekiz
7A
8,50
7,00
5,83
4,67
3,50
2,33
1,17
0

(f) Taraflardan birinin Cetvel'inde "10" aşamalandırma kategorisinde yer verilen kalemlerdeki menşeli eşya üzerindeki gümrük vergileri işbu Anlaşma'nın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren her yıl için eşit olmak üzere on bir aşamada kaldırılacak ve söz konusu eşya on birinci yılın 1 Ocak gününden itibaren geçerli olacak şekilde her türlü gümrük vergisinden muaf olacaktır;

(g) "E" aşamalandırma kategorisinde yer verilen kalemlerdeki menşeli eşya, temel vergi oranında kalacaktır;

(h) işbu Anlaşma'daki gümrük vergilerine ilişkin hiçbir yükümlülük "R" aşamalandırma kategorisindeki kalemlere uygulanmayacaktır. Bu Anlaşma'daki hiçbir hüküm Kore'nin 13 Nisan 2005 tarih ve WT/Let/492 simgeli (Kore Cumhuriyeti'nin LX Takvimindeki Tadilat ve Tashihlerin Belgelendirilmesi) DTÖ belgesi ve bu belgeyi tadil eden belgelerde belirlenen taahhütlerinin uygulanmasına ilişkin hak ve yükümlülüklerini etkilemeyecektir; ve

(i) "RD" (İndirilmiş Vergi) aşamalandırma kategorisinde yer verilen kalemlerdeki menşeli eşya, Anlaşma'nın yürürlüğe girdiği tarihte temel vergi oranından Tarafların Cetvel'inde belirtilen indirilmiş vergi oranına indirilecektir.

2. Maktu gümrük vergisine tabi olan tarife satırlarında, söz konusu maktu vergiler 1 'inci paragrafta belirlenen Tarafların Cetvel'inde yer verilen aşamalandırma kategorileri uyarınca, eşit aşamalarda kaldırılacaktır.

3. Her bir kalem için temel gümrük vergisi oranı ve indirimin her aşamasında uygulanacak ara gümrük vergisi oranlarını belirleyen aşamalandırma kategorisi her bir Tarafın Cetvel'inde belirtilmiştir.

4. Ara dönem oranları en azından yüzde puanın en yakın ondalığına ya da, vergi oranının para birimi olarak ifade edildiği durumlarda en azından Türkiye için 1 Türk Kuruşu'nun en yakın ondalığına ve Kore için en yakın Kore Won'una indirilmek üzere aşağıya yuvarlanacaktır.

5. İşbu Ek'in ve Tarafların Cetvelleri'nin amaçları doğrultusunda, birinci yıl işbu Anlaşma'nın Madde 6.l'de (Yürürlüğe Giriş) belirtildiği şekilde yürürlüğe girdiği yıldır.

6. İşbu Ek'in ve Tarafların Cetvelleri'nin amaçları doğrultusunda, ikinci yıldan başlamak üzere, yıllık gümrük vergisi indiriminin her aşaması ilgili yılın 1 Ocak gününden itibaren geçerli olacaktır.

7. Paragraf l(g) hükmü saklı kalmak üzere, Madde 2.5 ile düzenlenen gümrük vergilerinin dondurulması yükümlülüğü kategori sütununda "NS" ile işaretlenen tarife satırlarına uygulanmayacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 



MENŞE BEYANI METNİ
Aşağıda metni verilen menşe beyanı, dipnotlara uyumlu bir şekilde yapılmalıdır. Ancak, dipnotlar kopya edilmemelidir.
İşbu belge kapsamındaki ürünlerin ihracatçısı, aksi açıkça belirtilmedikçe, bu ürünlerin ............... 70 tercihli menşeli olduğunu beyan eder.
............................................................................................................................................................................................... 71
(Yer ve Tarih)
..............................................................................................................................................................................................
(İhracatçının imzası ve beyanı imzalayan kişinin adı ve soyadı okunaklı şekilde yazılmalıdır)

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder