21 Mayıs 2014 Çarşamba

*CSG*14/05/2014 TARİHİNDE EKONOMİ BAKANLIĞI MEVZUAT DAİRE BAŞKANLIĞI’NDA ANKARA’DA GERÇEKLEŞTİRİLEN “2014/6197 SAYILI DAHİLDE İŞLEME REJİMİ (DİR) KARAR DEĞİŞİKLİĞİ VE UYGULAMALARI ” KONULU TOPLANTI NOTLARI



KARARIN 10. MADDESİNDE YER ALAN “SÜRE KAYDIRIMI ” NA  İLİŞKİN 
·         Daha önce süre kaydırımı alabilmek için belge kapsamında herhangi ithalat ve/veya yurt içi alım yapılması gerekirken, anılan Karar ile süre kaydırımı alınırken herhangi ithalat ve/veya yurt içi alım yapılmış olma şartı kaldırılmıştır.

KARARIN 19. MADDESİNDE YER ALAN “GERİ GELEN EŞYA ” YA  İLİŞKİN
·         “Geri gelen eşya” ile ilgili daha önceki Karar’da hüküm bulunmazken söz konusu Karar değişikliğiyle “geri gelen eşya” ile ilgili ayrıntılı hüküm konulmuş olup, firmalar ve gümrük idarelerince “geri gelen eşya “ ile ilgili bu karar hükümleri doğrultusunda işlem yapılması gerekmektedir.

KARARIN 19. MADDESİNDE YER ALAN “MADDİ HATA” YA  İLİŞKİN 
·         “Maddi hata” ile ilgili daha önceki Karar’da hüküm bulunmazken söz konusu Karar değişikliğiyle “Maddi hata”  ile ilgili  hüküm eklenmiştir.

KARARIN 22. MADDE VE GEÇİCİ 18. MADDESİNE  İLİŞKİN  
Söz konusu DİR karar değişikliği, Gümrük Kanunu’nun değiştirilen 238. ve 241. maddeleri ile ilgili gerekli uyumun sağlanması için yapılmıştır.
·         Karar  Değişikliği ile verilen süreler,  rejimin öngördüğü süreler dışında kanun koyucunun koyduğu istisnai bir işlem olup, belge süresi olarak değerlendirilmemelidir.


·         Sadece Dahilde işleme izin belgesi/dahilde işleme izni kapsamında Türkiye Gümrük Bölgesine getirilen eşyanın (ithalat) belge/izin süresinin bitimini takiben 1 (bir) ve 2 (iki) ay içerisinde rejimin gerektirdiği işlemlerin bitirilmesi, ihracı veya gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulması halinde, bu işlemler belge/izin ve söz konusu Karar kapsamında değerlendirileceğinden, ithalat dışındaki işlemler  için  bahse konu süreler kullanılamayacaktır.


·         Belge süresi sonunu takip eden 1 (bir) ya da  2 (iki) aylık süreler , belge süresini ve belge süresi sonunu değiştirmeyecektir.

·         Belge süresi içerisinde serbest bölgeye yapılan ihracata konu eşya ile ilgili olarak belge süresi bitiminden itibaren 3 ay içerisinde DİR mevzuatında belirtilen işlemlerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Karar çerçevesinde alınan 1 (bir) ya da  2 (iki) aylık süreler içersinde serbest bölgeye ihracat yapmak, ancak 1 (bir) ya da  2 (iki) aylık süreler içerisinde, DİR mevzuatında belirtilen işlemlerin gerçekleştirilmesi halinde mümkündür.

·         Alınan 1 (bir) ya da  2 (iki) aylık sürelerde;  kati ithalat (serbest dolaşıma giriş), mahrece iade, gümrüğe terk ve imha etme, ihracat işlemleri yapılabilir.

·         D3 kodlu Dahilde işleme izin belgesi kapsamında sadece Türkiye Gümrük Bölgesine getirilen eşyanın (ithalat) belge süresinin bitimini takiben 1 (bir) ve 2 (iki) ay içerisinde kati ithalat (serbest dolaşıma giriş), mahrece iade, gümrüğe terk ve imha etme ve doğrudan ihracat işlemleri yapılabilir.

·         1 (bir) ya da  2 (iki) aylık sürelerin kullanılması için, Tebliğin diğer süre haklarının alınmış olması gerekmektedir.  

·         Alınan 1 (bir) ya da  2 (iki) aylık süreler  içerisinde yurt içi alım ve belgeden belgeye teslim yapılamaz.

·         Alınan 1 (bir) ya da  2 (iki) aylık süreler  içerisinde ekspertiz raporu alınamaz.

·         Alınan 1 (bir) ya da  2 (iki) aylık süreler kapatma müracaatını ve resen kapatma işlemini geciktirmez.

·         Alınan 1 (bir) ya da  2 (iki) aylık süreler,  tebliğin tanıdığı diğer süreleri almak için hak oluşturmaz.

·         DİİB kapsamında izin verilen miktarın üzerinde ithalat yapılması (miktar aşımı) halinde, alınan 1 (bir) ya da  2 (iki) aylık süreler  içerisinde yapılacak işlemler ile miktar aşımı müeyyidesinin bertaraf edilmesi mümkün değildir.

·         Geçici 18. Madde çerçevesinde alınan ölü süre ve 1 (bir) ya da  2 (iki) aylık süreler  içerisinde  (başka belgeleri kapsamında) gerçekleşen ihracat /ithalat satır kodu değişikliğine  konu edilemez.

·         Bu sürelerin kullanılabilmesi için belgenin özel şartlarına Bakanlıkça uygun görülmesi durumunda 107 ve/ veya 108 nolu özel şartların derc edilmesi gerekmektedir.

·         Alınan 1 (bir) ya da  2 (iki) aylık süreler  içerisinde yapılan gümrükçe onaylanmış işlemler TEV hesabında dikkate alınarak işlem yapılır.

·         DİİB’lerinin müeyyideli kapatılması durumunda,  müeyyideli kapatma yazılarında, Gümrük Kanunu’nun 238. Maddesi hükmü çerçevesinde  müeyyide tahsil edilmesi gerektiğinin belirtilmesi ve kapatma yazısı ekine bu kapsamda müeyyide uygulanacak eşyaya ilişkin bilgileri içeren listenin eklenmesi gerekmektedir.

·         Gümrük Kanunu’nun  241. Maddesi hükmü çerçevesinde yapılan işlemler ile ilgili ödenen usulsüzlüklere ilişkin ödenen cezaların (cezanın işlem yapıldığı dönemde ödenmesi gerekir) makbuz asıllarının ibraz edilmesi gerekmektedir.

·         Geçici 18. Madde kapsamında 1 (bir) ya da  2 (iki) aylık süre alabilmek için DİR Otomasyon Sisteminde 17/07/2014 tarihine kadar (bu tarih dahil) elektronik ortamda başvuru yapılması gerekmektedir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder