26 Ağustos 2013 Pazartesi

Gümrük, her beş davadan sadece birini kaybetti

Geçtiğimiz hafta yayınlamış olduğumuz haberde, Milli Eğitim Bakanlığının neredeyse açılan her iki davadan birini kaybettiğine dikkat çekmiştik. Bugün de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı aleyhine açılan dava sonuçlarını yayınlıyoruz.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığının idari işlemleri aleyhine bugüne kadar açılan davaların 19 bin 427' adedi sonuçlanmıştır. bunlardan idare aleyhine sonuçlanan dava sayısı 4 bin 87 adetttir.
Bakanlık kaybettiği davalara ilişkin olarak (asıl alacak, yargılama gideri, vekalet ücreti ve faizleri ile birlikte varsa icra avukatlık ücreti, icra masrafi) 2011 yılında 4 milyon 700 bin, 2012 yılında ise 10 milyon lira harcamıştır.
Bakanlık aleyhine açılan davaların azaltılması için;
1- 6455 sayılı Gümrük Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda yer alan kabahat fiilleri 4458 sayılı Gümrük Kanunu’na aktarılmış ve bu fiillere ilişkin para cezalan Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nda olduğu gibi gümrüklenmiş değer üzerinden belirlenmiştir.
2- Birden fazla beyannameye tek tahakkuk ve ceza karan düzenlenmesi, tek itirazda bulunulması ve tek dava açılması sağlanarak hem yargılama ekonomisine uygun düzenleme yapılmış, hem de idarenin ve yargının yükü azaltılmıştır.
3- Gümrükte uzlaşma müessesesini tesis ederek ticaret erbabı ile gümrük idaresi arasındaki vergi ve buna bağlı cezai ihtilaflann yargıya gidilmeden hızla çözümlenmesi sağlanmıştır.
4- Taşra idarelerinde birden fazla serviste yürütülen dava takip işlemlerinin bölge müdürlüklerinde Hukuk İşleri Şubesi, müdürlüklerde Hukuk İşleri Servisi şeklinde tek bir serviste toplanarak yürütülmesi sağlanmış ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’a göre yapılacak olan tahsilatın hızlı ve etkin bir şekilde yapılabilmesi için İcra ve Haciz Servisleri kurulmuştur.
5- Hukuk İşleri Şubeleri’nde ve Hukuk İşleri Servisleri’nde davaların takibinde hukuki destek sağlayacak yeterli sayıda Hukuk Fakültesi mezunu, Adalet Yüksek Okulu veya Gümrük Yüksek Okulu mezunu personelin istihdamına ağırlık verilmiştir.
6- Bakanlık davalarının kurum personelince takip edilmesi davaların daha sağlıklı yürütülmesini sağlayacağından davaların takibi için avukat kadrolarına atamalar yapılmaya başlanmıştır.
7- Bakanlık tarafından, yargı ile idare uygulaması arasında oluşan görüş farklılıklarının giderilmesi amacıyla Adalet Bakanlığı, Yargıtay ve Danıştay temsilcileri ile açık oturum, panel ve çalıştaylar düzenlenmiştir.


Memurlar.Net - Özel

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder