21 Eylül 2012 Cuma

Gümrük Uzlaşma Yönetmeliği Sunumu

 

Gümrük Uzlaşma Yönetmeliği Sunumu
  Uzlaşma, Gümrük İdareleri ile yükümlüler arasında ortaya çıkan ihtilafların yargı yoluna başvurulmadan, görüşme yoluyla çözümlenmesini öngören bir müessesedir. Uzlaşma idareye; yükümlüden istenilen gümrük vergileri ve cezalarının bir kısmından vazgeçilmesi karşılığında, vergi alacağının hemen tahsil edilmesi imkanını sağlamakta,
Bu sayede yargı sürecinin uzaması nedeniyle doğacak sıkıntılar önlenmekte ve çok sayıda davanın takip külfeti de ortadan kaldırılmaktadır.
Yükümlü açısından konu değerlendirildiğinde, yargıya gitmesi halinde faizleriyle birlikte daha büyük tutarlara ulaşabilecek vergi ve ceza borçlarının uzlaşılan kısmını ödemek suretiyle kalanından ve dava takip külfetinden kurtulmaktadır. Diğer taraftan, uzlaşma müessesesi sayesinde vergi mahkemelerinde gereksiz iş yükü oluşması da önlenmektedir.
Son yapılan Değişikle 4458 sayılı Kanununla yükümlülerin tek ve istinasız temsilcisi olan Gümrük Müşavirlerine ,Yükümlüler adına başvuru yapma onun adına görüşme yapma ve tutanakları imzalama hakkı teslim edilmiştir. Ekte en sonyapılan değişikikle yer alan Gümrük Uzlaşma Yönetmeliği Sunumu tüm meslektaşlarımıza yararlanması için sunulmuştur.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder