2 Mayıs 2012 Çarşamba

TIR EPD Sisteminin Uygulamaya Başlaması

T.C.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı :B.21.0.GGM.0.20.01.00-722.02

Konu :TIR EPD Sisteminin Uygulamaya Başlaması



12.04.2012 / 9008

GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE



Bilindiği üzere 01.01.2009 tarihinden bu yana Avrupa Birliği'ne giriş ve çıkışlarda elektronik ön beyan ile bildirimde bulunmak ve 01.01.2011 tarihinden itibaren de bu beyanlarda AB'nin belirlediği güvenlik bilgilerini de göndermek zorunlu hale getirilmiştir. TIR Sisteminde uluslararası kuruluş olarak görevli "Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği"nin (IRU), bu ihtiyaca cevap verebilmek için geliştirdiği TIR-EPD (TIR Elektronik Ön Beyan) programı halen 21 ülkede ve her ülkenin dilinde ücretsiz olarak ön beyan verisi göndermeye imkan tanımaktadır.

Söz konusu sistemin ülkemizde de uygulanmasına ilişkin olarak gerekli çalışmalar Bakanlığımız tarafından tamamlanmış ve 02.04.2012 tarihi itibariyle de uygulamaya geçmiş bulunmaktadır. Şu an itibariyle TIR Karnesi kapsamında taşınmakta olan ve Türkiye'ye ithal etmek amacı ile getirilen eşya ile Türkiye üzerinden transit geçecek eşya için elektronik olarak ön bildirimde bulunulmasına imkan tanınmakta olup söz konusu uygulamanın kullanılması tamamiyle nakliyecilerin isteğine bağlıdır. Sistemin geliştirilmesine yönelik çalışmalar devam etmekte olup, yakın gelecekte Ülkemizden gerçekleştirilecek ihracat taşımaları için de ön bildirimde bulunmak mümkün hale gelecektir.

Buna göre söz konusu sistemden faydalanmak isteyen TIR Karnesi hamillerinin; Türkiye'ye giriş yapacakları gümrük idaresine gelmeden önce internet bağlantısı bulunan herhangi bir bilgisayar ile "http://www.tirepd.org/ " adresi üzerinden TIR EPD sistemine girerek, Türkçe olarak ön bildirimde bulunmaları mümkün olup, ayrıca bu işlem için herhangi bir ücret gerekmemektedir.

TIR EPD sistemi kullanılarak gerçekleştirilecek ön bildirimler sayesinde yapılan taşıma işlemine ilişkin sunulması gerekli bilgiler Bakanlığımızın elektronik sistemine önceden ulaşmış olacağından, işlemler sırasında manuel olarak veri girişi yapılması yerine bu bilgileri çağırmak için sadece ilgili TIR Karnesi numarasının sisteme girilmesi yeterli olacaktır. Bu sayede TIR Elektronik Ön Beyan Sistemini kullanacak nakliyecilerin giriş gümrük idarelerindeki işlem süreleri kısalacak ve işlemlerini daha hızlı ve daha basit bir şekilde tamamlamış olacaklardır.

Buna göre; Türkiye'ye giriş yapmak üzere sınır kapılarımıza gelen sürücü şayet TIR EPD Sistemi kullanılarak ön bildirimde bulunulduğunu beyan ediyor ise; Merkezi Bilge ekranında Programlar > Taşıt İşlemleri > TIR EPD yolu takip edildiğinde ekrana gelecek sorgulama ekranında TIR Karne numarası ya da sürücü tarafından verilecek LRN numarası ilgili alanlara girilerek "SORGULA" butonuna basıldığında daha önceden girilmiş veriler ekrana çağrılacak ve "Volet 1 Ekranına Aktar" butonu ile de söz konusu veriler TIR/Transit Takip Programına aktarılabilecektir. Bu sayede söz konusu verilerin görevli personel tarafından manuel olarak girilmesi zorunluluğu ortadan kalkmış olacaktır. İşlemi yürüten personel tarafından gerek görülmesi halinde TIR/Transit Programının Volet 1 ekranında yer alan bilgiler üzerinde değişiklik yapılması mümkün olup bu aşamadan sonraki mevcut iş akışında herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Ayrıca; TIR/Transit Programı üzerinden manuel veri girişi ile gerçekleştirilen işlemler mevcut haliyle devam etmektedir.

Bilindiği üzere Gümrük Yönetmeliğinin özet beyana ilişkin hükümlerinde karayolu ile yapılan taşımalarda ön bildirimde bulunulması hususunda herhangi bir zorunluluk bulunmamasından ötürü söz konusu programın kullanılması tamamen gönüllülük esasına ve nakliyecilerin tercihine bağlıdır.

Sonuç olarak; TIR EPD Sisteminin yaygın olarak kullanılması halinde, verilerin manuel olarak girilmesi zorunluluğunu ortadan kaldırması sebebiyle nakliyecilere ve gümrük idaresine yürütülen işlemlerde önemli bir zaman tasarrufu sağlayacağı ve TIR Sisteminin geliştirilmesinin yanında daha etkin ve doğru olarak işleyebilmesinin sağlanması açısından önemli bir enstrüman olduğu hususları göz önünde tutularak TIR Karnesi işlemlerinde görevli personelinizin konu hakkında bilgilendirilmesi gerekmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.



Sefa EKİN

Bakan a.

Genel Müdür Yrd.



DAĞITIM:

Tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder