17 Temmuz 2013 Çarşamba

Gümrük Kanunu 235/5 ve 236/5'in uygulanması




T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü
 
Sayı : 74428289-10.06.01
Konu : Gümrük Kanunu 235/5 ve 236/5'in uygulanması
 
16/7/2013
GENELGE
(2013/23)

Bakanlığımıza intikal eden olaylardan, Gümrük Kanununun 235 inci maddesinin 5 inci fıkrası ile 236 maddesinin 5 inci fıkrasının gümrük idarelerinin yorumları arasında farklılıklar bulunduğu ve uygulamaya ilişkin tereddütler yaşandığı anlaşılmıştır.

 

Bilindiği üzere, 4458 sayılı Gümrük Kanunu'nun 235 inci maddesinin 5 inci fıkrası ile 236 ncı maddesinin 5 inci fıkrası, yapılan kontrolde beyan edilenden belirgin bir şekilde farklı cinste eşya çıkması halinde uygulanacak müeyyideleri belirlemiş, Kanun'daki "belirgin bir şekilde farklı cinste eşya" ifadesine Gümrük Yönetmeliğinin ilgili maddelerinde açıklık getirilmiştir.

 

Gerek transit gerekse antrepo rejimlerinde eşya tanımı doğru beyan edilmekle birlikte tarife pozisyonunun çeşitli nedenlerle yanlış veya eksik beyan edildiği durumlarla karşılaşılmaktadır. Bu tür durumlarda, gümrük idarelerince Kanun'un 25 ve 236 ncı maddeleri kapsamında beyanın doğruluğuna ilişkin yapılan değerlendirmelerde yalnızca eşyanın tarife pozisyonunun esas alındığı anlaşılmaktadır.

 

Beyan farklılığına Gümrük Kanunu'nun 234/1-a maddesinin tatbikinde tarife pozisyonu değişikliği yeterli olmakla birlikte, Kanunun 235 ve 236 ncı maddelerinin uygulanmasında beyan farklılığı yalnız başına yeterli değildir. Bu maddelere göre ceza uygulanabilmesi için, eşyanın belirgin bir şekilde farklı cinste olması ve aynı zamanda gümrük vergileri ve/veya ticaret politikası önlemleri açısından beyan sahibi lehine bir durum oluşturması da gerekmektedir.

 

Transit rejimi kapsamında taşınan eşya, uluslararası sözleşmeler uyarınca belirlenen usullere uygun olarak bir başka ülkede düzenlenen transit evrakı ile Türkiye Gümrük Bölgesine gelmektedir. Öte yandan, transit ve antrepo rejimlerindeki eşya, rejim süresince gümrük gözetim veya denetimi altında yer almakta, bu rejimlerden sonra yapılacak beyanlarda eşyanın ayniyetinin veya tarifesinin doğruluğunun bir kez daha kontrolü ve/veya teyidi imkanı bulunmaktadır. Ayrıca, Gümrük Kanununun 60/2-a ve 65/1-a maddeleri uyarınca, beyanın doğruluğunun araştırılmasında ekli belgelerden de yararlanılması gerekmektedir.

 

Bu çerçevede, Gümrük Kanunu'nun 235 inci maddesinin beşinci fıkrası ile 236 ncı maddesinin beşinci fıkralarının uygulamasında;

 

a) İlgili transit veya antrepo beyanlarında yalnızca tarifenin esas alınmaması eşya tanımının da dikkate alınması, beyan edilen eşya tanımının doğru veya eşyanın ayniyetini sağlayacak bilgileri içermekle (şasi no., seri no. gibi) birlikte eşya kodunun (tarifesinin) yanlış ve/veya eksik olduğu durumlarda beyanın kontrolünün eşya tanımı üzerinden yapılması,

 

b) Beyan edilen eşyanın demonte olup olmadığı konusunda tereddüt oluştuğunda, beyanın doğruluğunun beyanname ile birlikte sunulan belgelerle birlikte değerlendirilmesi,

 

c) Türkiye Gümrük Bölgesi dışında genel ifadeler kullanılmak suretiyle (Örneğin; ev mobilyası, kırtasiye malzemesi gibi) düzenlenen transit beyanının, eşyanın beyanda belirtilen kapsamda olması kaydıyla beyanname ile birlikte sunulan belgelerle bir bütün olarak değerlendirilmesi,

 

ç) Birden fazla araç ile taşınan komple tesise ilişkin beyanlarda, komple tesisin bir bütün olarak değerlendirilmesi,

 

Gerekmektedir.

 

Bilgi ve gereğini rica ederim.

 
Ziya ALTUNYALDIZ
 
Bakan a.
 
Müsteşar

DAĞITIM: Merkez ve Taşra Teşkilatı


Gazyağı-Nafta Ulusal Marker Denetimleri

T.C.
GÜMRÜK ve TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü
 
Sayı        : 62634748- 305.01.05         
 
Konu     : Gazyağı-Nafta Ulusal Marker Denetimleri
 
 
 
 
12.07.2013 / 3934
DAĞITIM
 
 
 
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun 04.07.2013 tarihli ve 38611 sayılı yazısı ekte gönderilmektedir.
Petrol piyasasında yürütülen ulusal marker denetimleri kapsamında gazyağı ve nafta ile ilgili olarak bahse konu yazıda belirtildiği şekilde işlem yapılması hususunda bilgilerini ve gereğini rica ederim.
 
Nihat ÖZAY
Daire Başkanı
 
 
 
EKİ: Yazı örn. (1 ad.)
 
 
T.C.
ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU
Denetim Dairesi Başkanlığı
Sayı    :25443499-663.01
Konu   :Gazyağı-Nafta Ulusal Marker Denetimleri
 
 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
(Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü)
Ankara
 
 
Bilindiği üzere; 12 Nisan 2006 tarihli ve 26137 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Petrol Piyasasında Ulusal Marker Uygulamasına İlişkin Yönetmelik hükümleri kapsamında ulusal marker eklenen akaryakıt türleri; benzin türleri, motorin türleri ve biodizeldir. 01.07.2013 tarihinden itibaren söz konusu uygulama nafta ve gazyağı içinde başlamış bulunmaktadır.
Bu kapsamda; “Ulusal marker, yurt içinde pazarlanacak akaryakıta, rafineri çıkışında, gümrük girişinde, sanayide yan ürün olarak veya diğer şekillerde üretilen veya tasfiye edilmiş kaçak petrolden teknik düzenlemelere uygun olan akaryakıta veya benzin türlerine harmanlanacak etanole ticari faaliyete konu edilmeden önce, ilgili lisans sahibi tüzel kişiler tarafından Kurumca belirlenecek şart ve özellikte ve bağımsız gözetim firması nezaretinde eklenir.” hükmü çerçevesinde yapılacak denetimlerde; denetim yapılan tesiste söz konusu gazyağı ve naftanın rafineri veya dağıtım deposundan 01.07.2013 tarihinden sonra alınmış olması halinde ulusal marker ölçümlerinin yapılması. bu tarihten önce stoklarda bulunduğu beyan edilen söz konusu ürünlere ait menşeinin araştırıldıktan sonra ve fatura-sevk irsaliyesi ile bu durumun teyit edilmesi halinde gazyağı ve naftada ulusal marker ekleme yükümlülüğü 01.07.2013 tarihinden önce bulunmadığından marker ölçümü yapılmaması, ulusal markerin geçersiz olması veya menşei belli olmayan petrol ürünü tespit edilmesi halinde 5607 sayılı Kanun kapsamında hareket edilmesi,
hususunda bilgilerinizi ve gereğini arz/rica ederim.
 
Mehmet İBİŞ
Daire Başkanı
 
 
 
 
DAĞITIM
Emniyet Genel Müdürlüğüne (Kaçakçılık ve
Org.Suç.Müc. Dairesi Bşk)
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (Metroloji
ve Standardizasyon Genel Müdürlüğü)
Jandarma Genel Komutanlığı (Kaçakçılık ve
Organize Suçlarla Müc. Daire Başkanlığı)
Sahil Güvenlik Komutanlığı
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (Gümrükler
Muhafaza Genel Müdürlüğü)
 

Ülkemiz için geçerli bir trafik poliçesi bulunmayan bazı yabancı plakalı motorlu araçların ülkemize girişine izin verilmemesi hk.



T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü
Sayı    :91193492-225.99-
Konu   :
 
05.07.2013 / 12812
GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
 
 
Ülkemiz için geçerli bir trafik poliçesi bulunmayan bazı yabancı plakalı motorlu araçların ülkemize girişine izin verildiğine ilişkin alınan duyumlar üzerine Türkiye Motorlu Taşıt Bürosundan alınan 06.06.2013 tarihli ve 719 sayılı yazının bir örneği ilişikte gönderilmiştir.
Geçici İthal Edilen Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliği'nin (Seri No: 1) 24 üncü maddesi;
"...(2) Sigorta poliçesi süresinin bitmiş olması ya da Türkiye’nin tamamını kapsamaması veya uluslararası geçerliliği olan yeşil kart sorumluluk sigortasında (green card-carte verte) Türkiye rumuzu "TR"nin üzerinin çizilmiş olması, hallerinde taşıtların girişine izin verilmez." hükmüne amirdir.
Bu itibarla, yurt dışından getirilen yabancı plakalı taşıtların trafik sigortasının bulunup bulunmadığı kontrol edilerek, geçerli bir sigortalarının bulunmaması halinde Türkiye'ye girişlerine izin verilmemesi hususunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi rica ederim.
 
 
 
Muammer TANRIVERMİŞ
Bakan a.
Genel Müdür Yrd. V.
 
 
 
EK:
Yazı örneği ve eki
 
 
DAĞITIM:
Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri
 
 
 
 
 
 
 
TÜRKİYE MOTORLU TAŞIT BÜROSU
(TURKISH MOTOR INSURANCE BUREAU)
Referansımız: 2013-719                                                                          İstanbul, 06.06.2013
 
T.C.
GÜMRÜK ve TİCARET BAKANLIĞI
Hükümet Meydanı 06100 Ulus / ANKARA
 
Konu   :Ülkemiz ivin geçerli bir Trafik poliçesi bulunmayan bazı yabancı plakalı motorlu araçların ülkemize girişine izin verildiğine ilişkin alınan duyum hk
 
Yabancı plakalı ulaçların sigorta zorunluluğu konusunda Büromuzdan yazılı bilgi talep eden bir vatandaşımızın yazısında, özellikle Gürcistan, İran, Azerbaycan gibi doğu sınırlarımızdaki ailelerden gelen yabancı plakalı yolcu taşıyan otobüslerin Türkiye için geçerli bir trafik sigortası bulunmadığı halde ülkemize girişlerine izin verildiği bilgisine yer verilmiştir.
Bilindiği gibi, yabancı plakalı motorlu araçların ülkemize giriş yapabilmeleri için Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tarafından 13.07.2011 tarih ve 27993 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan “Yabancı Plakalı Motorlu Kara Taşıtlarının Ülkemizde İşletilmesinden Kaynaklanan Hukuki Sorumluluk İçin Yaptırılacak Sigortaya İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”  hükümlerine göre, ülkemizde geçerli bir trafik poliçesinin mevcut olması gerekmektedir.
Yabancı plakalı motorlu araçların ülkemiz sınırlarından giriş yapabilmeleri için gerekli belgelere sahip olup olmadığını kontrol etme ve ülkemize giriş izni verme yetkisi sınırlarda görevli gümrük yetkililerine ait olduğundan Büromuza ulasan bu bilginin kurumunuza iletilmesinde yarar görülmüştür.
Konuyu bilgi ve takdirlerinize arz ederiz.
Saygılarımızla.
 
 
TÜRKİYE MOTORLU TAŞIT BÜROSU
 
 
Hilmi KARAMERCAN   Hülya BAYKAL
Büro Müdürü                     Koordinatör
 
 
 
Bilgi İçin        :Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) Sigortacılık Genel Müdürlüğü
Ek                   :Büromuza gelen bilgi edinme talepli e-posta
 

Doluluk Oranı

T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü
Sayı    :74428289 -120.01.04 S 03                                               
Konu   :Doluluk Oranı
 
 
04.07.2013 / 12680
GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE
 
 
İlgi:    a) 24.05.2013 tarihli ve 10297 sayılı yazımız
b) 28.06.2013 tarihli ve 12314 sayılı yazımız
 
İlgi (b)'de kayıtlı yazımıza ilişkin olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından alınan 01.07.2013 tarihli ve 10169 sayılı yazının bir örneği ilişikte gönderilmiştir.
Bilgi ve gereğini rica ederim.
 
Sefa EKİN
Bakan a.
Genel Müdür Yardımcısı
 
 
 
EK:
- Yazı örneği (3 sayfa)
 
 
 
 
DAĞITIM.
Tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine
 
 
T.C.
ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI
Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü
Sayı    :21225703/215.01
Konu   :Doluluk Oranı
 
 
01.07.2013 / 10169
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞINA
(Gümrükler Genel Müdürlüğü)
 
 
İlgi      :10.05.2013 tarih ve 07460 sayılı yazımız.
 
İlgi yazımız ekinde gönderilen; B2 yetki belgesi kapsamındaki uluslararası yolcu taşımalarında, Avrupa’ya yönelik sınır kapıları haricindeki sınır kapılarından çıkışlarda doluluk oranı en az % 50, B1 yetki belgesi kapsamında yapılan taşımalarda ise % 25 doluluk oranı olmayan otobüs cinsi taşıtların yurt dışına çıkışlarına müsaade edilmemesi ile ilgili 08.04.2013 tarih ve 5855 sayılı Makam Oluru yürürlükten kaldırılmıştır.
Bakanlığımız nezdinde ilgili konu tekrar değerlendirilerek; B1 ve B2 yetki belgesi kapsamındaki uluslararası yolcu taşımalarında, bütün sınır kapılarından çıkışlarda doluluk oranının tarifeli-tarifesiz ayrımı yapılmaksızın en az % 25 olarak uygulanması 25.06.2013 tarih ve 9863 sayılı Makam Oluru ile uygun görülmüş olup, U-Net sisteminde gerekli düzenleme yapılmıştır.
Bilgilerinizi ve uygulamanın 01.10.2013 tarihinden itibaren başlatılması ve konu ile ilgili olarak ilgililere bu yönde talimat verilmesi hususlarında gereğini arz ederim.
 
Ali Rıza ULU
Bakan a.
Genel Müdür V.
 
 
 
 
 
 
 
Ek:2 sayfa fotokopi
 
T.C.
ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI
Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü
Sayı    :21225703/215.01-
Konu   :Doluluk Oranı
 
 
BAKANLIK MAKAMINA
 
 
Malumları olduğu üzere uluslararası tarifesiz yolcu taşımacılığı yapmak isteyenlere verilen B2 yetki belgesi kapsamındaki yolcu taşımaları: İNTERBUS’ a üye olan ülkeler arasında İNTERBUS kapsamında, diğer ülkelerle ise ikili anlaşmalar çerçevesinde boş gidiş dolu dönüş, kapalı kapı ve mekik sefer şeklinde gerçekleştirilmektedir.
Ülkemiz ile Suriye arasında yapılan Protokol’de yer aldığı üzere; sadece bu ülke taşıtları ve bu ülke üzerinden yapılan taşımalarda geçerli olmak üzere %50 doluluk oranı şartı uygulanmakta, diğer sınır kapılarında uygulanmayan bu durumun bazı taşımacılarca suistirnal edildiği, bir kısım taşımacıların yurda kaçak yoldan mal getirebilmek için, yolcusuz veya az sayıda yolcu ile yurt dışına çıkış yaptıkları anlaşılmaktadır.
Ayrıca; B1 yetki kapsamında yapılan tarifeli yolcu taşımalarında ise, taşımacıların yeterli sayıda yolcu bulunmadığı halde sefer sayılarını artırma gayretinde oldukları, bunun sonucu olarak tarifeli seferini bir yolcuyla dahi olsa yapmak suretiyle maliyetinin altında verimsiz bir taşımacılık düzeninin oluştuğu tespit edilmiştir. Bu durum özellikle sınır kapılarındaki görevlilerce de yazılı ve sözlü olarak dile getirilmektedir.
Bu noktadan hareketle; Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin;
10 uncu maddesinin 1 inci fıkrası; “Bu Yönetmelik kapsamında faaliyette bulunanların sayısı, yolcu ve eşya taşıma kapasiteleri ile bu husustaki potansiyel, yetki belgelerinde kayıtlı taşıtların durumu, haksız rekabetin önlenmesi, kamu yararının gözetilmesi, atıl kapasite oluşumunun ve kaynak israfının önlenmesi, güvenlik veya benzeri nedenlerle Bakanlık, yetki belgelerinin verilmesi ve/veya sayısında, taşıt sayıları ve/veya kapasitelerinde, taşıma hatlarında veya güzergahlarında sınırlamalar, kısıtlamalar ve/veya belirli bir süreyle sınırlı geçici düzenlemeler yapabilir.” hükmüne,
67 inci maddesinin 2 inci fıkrası,; “Bakanlıkça, sınır kapılarındaki fiziksel altyapının kapasitesi veya ticari taşımacılık yoğunluğu dikkate alınarak, uluslararası taşımaları daha düzenli, güvenli ve seri kılmak amacıyla; hususi tescil edilmiş otomobiller dahil tüm taşıtlar için sınır kapılarından yapılan giriş/çıkışlara yönelik günlük, aylık veya yıllık olarak; araç cinsi ve sayısı ile sefer sayısı bakımından sınırlama getirilebilir.” hükmüne,
68 inci maddesinin 1 inci fıkrası da; “İkili, üçüncü ülke ve transit taşımalarda, yurtiçi taşımaları aksatmamak ve/veya Türkiye üzerinden yapılan uluslararası taşımaları daha düzenli, güvenli ve seri kılmak ve/veya çevrenin korunması amaçlarıyla, gerektiğinde diğer taşıma sistemleriyle birlikte ve tamamlayıcı olmak üzere altyapının fiziksel sınırları ile güzergahların belirlenmesine ilişkin mevzuat çerçevesinde Bakanlıkça kota sistemi uygulanabilir.” hükmüne,
amir bulunmaktadır.
Bazı taşımacıların haksız kazanç sağlamalarının önlenmesi, mevzuata uygun taşıma yapanların haklarının korunması, sınır kapılarında yoğunluğun azaltılması için bu konuda bir düzenleme yapılmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir.
Bu itibarla;
- Ülkemizin bütün sınır kapılarından çıkış yapacak B1 ve B2 yetki belgesinde kayıtlı tüm otobüsler için doluluk oranının %25 olarak uygulanması.
- Uygulamanın 1/10/2013 tarihinden itibaren başlatılması.
- 08.04.2013 tarih ve 5855 sayılı Makam Olurunun yürürlükten kaldırılması.
hususlarını tensiplerinize arz ederim.
 
Ahmet GÜNER
Genel Müdür V.
 

Tasfiye edilecek araçlar



T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Sayı    :90775579-10.07/                                                                                                     
Konu   :Tasfiye edilecek araçlar
 
 
27.06.2013 / 1693
GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE
 
 
6455 sayılı Gümrük Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 5 inci maddesiyle 4458 sayılı Gümrük Kanununun 180 inci maddesine dördüncü fıkra olarak "Üzerlerinde satılamaz, devredilemez, haciz, rehin, ipotek gibi şerhler bulunan taşıtların tasfiyesinde, bu şerhler ayrıca bir işleme gerek olmaksızın, tasfiye kararı alındığı tarihten itibaren kalkmış sayılarak varsa tescil kayıtları buna göre düzeltilir ve tasfiyesi tamamlanarak birinci ve ikinci fıkra hükümleri çerçevesinde kalan para emanete alınır. Dava sonucunda taşıtın sahibine iadesine karar verilmesi halinde, şerhlere konu bedel ilgilisine ödendikten sonra kalan tutar ikinci fıkra hükmü uyarınca sahibine ödenir." hükmü getirilmiştir.
Konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünden alınan ve bir örneği yazımız ekinde gönderilen 19/6/2013 tarihli 121425 sayılı yazıda, "Tasfiye İşletme Müdürlüklerince tasfiyesi yapılacak olan ve üzerinde satılamaz, devredilemez, haciz, rehin, ipotek gibi şerhler bulunan araçlar için tasfiye kararı alındığına ilişkin yazının trafik tescil kuruluşlarına ibrazı halinde, bu şerhler kaldırılarak, konu edilen bedelin ilgilisine ödenebilmesi için söz konusu şerhlerin aracın tasfiyesini yapan Tasfiye İşletme Müdürlüğüne bildirilmesi" yönünde 81 İl Valiliğine talimat verildiği bildirilmiştir.
Bilgilerini ve gereğini rica ederim.
 
Barış NALÇACI
Bakan a.
Daire Başkanı
 
 
 
Ek: Yazı örneği (1 sayfa)
 
DAĞITIM:
Tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri
 
 
 
 
 
T.C
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
Emniyet Genel Müdürlüğü
Sayı    :11088401-2961 -64008-2766                                                      
Konu   :Tasfiye edilecek araçlar
 
19.06.2013 / 121425
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞINA
 
İlgi: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın 15.05.2013 tarih ve 90775579-10-07-1284 sayılı yazısı.
 
Gümrük Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (Kanun No:6455) 11.04.2013 tarih ve 28615 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmıştır.
Bu Kanun’un 5inci maddesi ile 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 180’inci maddesine dördüncü fıkra olarak; “Üzerlerinde satılamaz, devredilemez, haciz, rehin, ipotek gibi şerhler bulunan taşıtların tasfiyesinde, bu şerhler ayrıca bir işleme gerek olmaksızın, tasfiye kararı alındığı tarihten itibaren kalkmış sayılarak varsa tescil kayıtları buna göre düzeltilir ve tasfiyesi tamamlanarak birinci ve ikinci fıkra hükümleri çerçevesinde kalan para emanete alınır. Dava sonucunda taşıtın sahibine iadesine karar verilmesi halinde, şerhlere konu bedel ilgilisine ödendikten sonra kalan tutar ikinci fıkra hükmü uyarınca sahibine ödenir. “ hükmü eklenmiştir.
Konu ile ilgili olarak Gümrük Müsteşarlığı Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden alınan ilgi sayılı yazıda. Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine bağlı Tasfiye İşletme Müdürlüklerince 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında tasfiyesi yapılacak olan araçlar için müdürlüklerince tasfiye kararı alındığına ilişkin yapılacak bildirim üzerine, üzerinde satılamaz, devredilemez, haciz, rehin, ipotek gibi şerhler bulunan taşıtların şerhlerinin ilgili trafik tescil kuruluşunca kaldırılması ve şerhlere konu edilen bedelin ilgilisine ödenebilmesi için söz konusu şerhlerin Tasfiye İşletme Müdürlüğüne bildirilmesi hususunun trafik tescil kuruluşlarına duyurulmasının uygun olacağı bildirilmiştir.
Bu nedenle. 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında Tasfiye işletme Müdürlüklerince tasfiyesi yapılacak olan ve üzerinde satılamaz, devredilemez, haciz, rehin, ipotek gibi şerhler bulunan araçlar için tasfiye kararı alındığına ilişkin yazının trafik tescil kuruluşlarına ibrazı halinde, bu şerhler kaldırılarak, konu edilen bedelin ilgilisine ödenebilmesi için söz konusu şerhlerin aracın tasfiyesini yapan Tasfiye İşletme Müdürlüğüne bildirilmesini 81 İl Valiliği’nden,
Konu ne ilgili olarak trafik tescil kuruluşlarınca yapılacak işleme esas PolNet bilgi sistemi üzerinde gerekli düzenlemelerin yapılmasının sağlanmasını F.G.M Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı’ndan.
Arz ve rica ederim.
Mustafa ÇANKAL
Emniyet Genci Müdür Yrd.
1.Sınıf Emniyet Müdürü
DAĞITIM:
Gereği:                                             Bilgi:
-81 İl Valiliği’ne                           -Gümrük ‘e Ticaret Bakanlığı’na
-F.G.M Trf.Eğt. ve Arş.Dai.Bşk.na,          -Eskişehir Trafik Polis Eğitim Merkezi Müdürlüğü’ne
 
 

İran Plakalı Taşıtların Ülkemize


T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü
Sayı    :44873033-051.03-KUGM/2
Konu   :İran Plakalı Taşıtların Ülkemize
             Boş Olarak Girişleri
 
05.07.2013 / 12769
GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE
 
İlgi:    26.06.2013 tarih ve 12111 sayılı dağıtımlı yazımız
 
Bilindiği üzere ilgide kayıtlı olan yazımızda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından alınan bila tarih ve sayılı yazıdan bahisle, yük almak üzere İran'a boş giriş yapan Türk araçlarına İran Makamlarınca izin verilmediğinin tespit edilmesi üzerine, 1 Temmuz 2013 tarihi itibariyle ülkemize boş olarak giriş yapacak İran plakalı taşıtların girişlerine izin verilmemesi ve konu hakkında bağlantınız gümrük idarelerine ivedilikle bilgi verilmesi gerektiği iletilmişti.
Konuyla ilgili olarak, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından alınan ve bir örneği ilişikte gönderilen 04.07.2013 tarih ve 10381 sayılı yazının incelenmesinden de görüleceği üzere; Bakanlıklarına intikal eden müracaatlarda, 1 Temmuz 2013 tarihinden önce ülkemize boş giriş yaparak İran'a yük taşıyacak İran plakalı taşıtlara izin verilip verilmeyeceği hususunda bilgi talep edilmekte olduğunun görüldüğü belirtilmekle birlikte, 1 Temmuz 2013 tarihinden önce ülkemize boş giriş yaparak İran'a dönüş yükü almak üzere ülkemizden yükleme yapan İran plakalı taşıtların, İran'a taşıma yaptığına ilişkin kanıtlayıcı evraklarının (TIR Karnesi, Gümrük Beyannamesi, CMR, fatura vb.) Bakanlıklarına gönderilmesi halinde Bakanlık özel izni düzenlenerek ülkemizden çıkışlarının sağlanabileceği belirtilmektedir.
Konu hakkında bağlantınız gümrük idarelerinin bilgilendirilerek, sınır kapılarında devam etmekte olan iş akışlarında ve araç tarafiğinde tıkanıklığa yol açmadan gereğinin yerine getirilmesi hususunda bilgi ve gereğini rica ederim.
 
Sefa EKİN
Bakan a.
Genel Müdür Yrd.
 
 
DAĞITIM:
Tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine
 
 
Ek: Yazı Örneği (1 syf.)
 
 
 
 
 
T.C.
ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞINA
Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü
Sayı    :32913154 /235-02
Konu   :İran plakalı taşıtlar
 
04.07.2013 / 10381
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞINA
(Gümrükler Genel Müdürlüğü)
 
 
İlgi: 21.06.2013 tarih ve 9745 sayılı yazımız.
İlgi yazımızda, 1 Temmuz 2013 tarihi itibariyle İran plakalı ticari araçların ülkemize boş girip kendi ülkesine yük almaları Bakanlığımız özel iznine tabi olacağı bildirilerek, konuyla ilgili olarak Gümrük Müdürlüklerinin uyarılması istenmişti.
Bakanlığımıza intikal eden müracaatlarda, 1 Temmuz 2013 tarihinden önce ülkemiz boş giriş yaparak İran’a yük taşıyacak kan plakalı taşıtlara izin verilip verilmeyeceği hususunda bilgi talep edilmektedir.
Buna göre, 1 Temmuz 2013 tarihinden önce ülkemize boş giriş yaparak İran’a dönüş yükü almak üzere ülkemizden yükleme yapan İran plakalı taşıtların, İran’a taşıma yaptığına ilişkin kanıtlayıcı evraklarının (TIR Karnesi, Gümrük Beyannamesi, CMR, fatura vb.) Bakanlığımıza gönderilmesi halinde Bakanlık özel izni düzenlenerek ülkemizden çıkışları sağlanacaktır.
Konuyla ilgili Gümrük Müdürlüklerinin çok ivedi uyarılması hususunda gereğini arz ederim.
 
Ali Rıza YÜCEULU
Bakan a.
Genel Müdür V.